SVETAC DANA”Sveta Uršula”

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

21.listopada
Mučenica iz prvih kršćanskih vremena. Zaštitnica je dobrog braka.
Brojni vjernici, a osobito redovnice uršulinke, danas svečano slave sv. Uršulu. Iako su podaci o njoj raznoliki i nepouzdani, bila je izuzetno omiljena svetica u srednjem vijeku. Prema legendi, Uršula je bila prelijepa kći britanskog kralja. Kad ju je engleski kraljević zaprosio, ona je pristala uz uvjet da joj prije vjenčanja dopusti hodočašće u Rim, a za to vrijeme da se zaručnik pouči u kršćanskoj vjeri. Prema dogovoru, Uršula je u 4. stoljeću, zajedno s 11 prijateljica, krenula na hodočašće.

Od tada je Uršula, uz sv. Tri kralja, zaštitnica grada Kölna, a vjernici je zazivaju u vrijeme ratova i da bi isprosili sretnu smrt. I oni koji zadobiju opekotine zazivaju sv. Uršulu. Smatraju je zaštitnicom dobrog braka, učiteljica i trgovaca suknom. U 16. je stoljeću sv. Anđela Merici  svoj novoutemeljeni red stavila pod zaštitu sv. Uršule, pa su ove redovnice poznate pod imenom uršulinke.

Molitva za sretan brak

Bože, najljepše što možemo reći o tebi jest: ti si ljubav. Sva ljubav na ovom svijetu samo je odsjaj tvoje ljubavi. Može se ostvariti potpuna sreća u tome da se drugoga usrećuje i dubok osjećaj da primamo sreću od drugoga. Zahvaljujemo ti što cijelim svojim bićem možemo jedni drugima pokloniti ljubav kada si pripadamo u braku. Očuvaj nas od sebeljublja. Podaj nam da svoju ljubav uvijek mjerimo po tvojoj ljubavi. Amen.

Danas se spominjemo i sv. Hilariona iz Gaze. Živio je u 4. stoljeću. Jedno je vrijeme boravio i u Hrvatskoj – u Župi Dubrovačkoj. U tom ga kraju narod štuje kao svetog Ilara. Veliki dio znanja o ovom svecu dugujemo našem zemljaku sv. Jeronimu – velikom naučitelju Crkve. Hilarion se iz poganske obitelji obratio na kršćanstvo i zavolio monaški život. Nekoliko je godina bio učenik sv. Antuna Pustinjaka. Nakon toga je oko sebe okupio braću i utemeljio prvi samostan u Palestini. Najveći dio monaštva proveo je u samoći. Posljednje godine života proveo je u osami na otoku Cipru. Monaški život svetoga Hilariona obilježen je i kušnjama. Ona posljednja bila je pred samu smrt – kada ga je uhvatio strah pred Božjim sudom. Svladavši napast straha, Hilarion je mirno predao Bogu dušu. Time se još jednom pokazala istinitost riječi – prave štovatelje Bog izbavlja iz kušnje.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)