POTRAGA ZA HRVATSKIM KAPETANOM: Sindikat pomoraca Hrvatske: Potraga se mora nastaviti

0

 

Sugrađani šibenskog kapetana Miškića pokrenuli su potpisivanje peticije putem Facebooka za nastavak potrage za kapetanom Dinom Miškićem i članovima posade tegljača Bourbon Rhode. Peticija se može potpisati  i na internetskih stranicama Sindikata pomoraca Hrvatske. Prema informacijama HRT-a peticiju je do večeras potpisalo više od 27 tisuća ljudi.

“S obzirom na to da splavi nisu pronađene imamo razloga vjerovati i nadati se najboljem. Iz tog razloga apeliramo da se potraga mora aktivno nastaviti. Zajedno s našim ukrajinskim kolegama i Međunarodnom federacijom transportnih radnika (ITF) radimo pritisak na kompaniju i francuske vlasti da se s potragom aktivno nastavi,” rekao je glavni tajnik SPH Neven Melvan.
Pismo sa zamolbom da se ponovno razmotri odluka o obustavi potrage uputila je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar-Kitarović je zamolila predsjednika Macrona da se svojim autoritetom zauzme za ponovno razmatranje odluke o obustavljanju potrage te da se ne odustane od traganja za kapetanom Dinom Miškićem i njegovim članovima posade sve dok postoji i mala vjerojatnost i nada kako bi ona mogla uroditi plodom.

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je hrvatska strana u stalnom kontaktu s francuskim vlastima. Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta tražilo i dobivalo informacije o svim elementima koji su se dogodili nakon potonuća broda, rekao je premijer. Dodao je da je intenzivna komunikacija i s obitelji i francuskim vlastima, a tako će se i nastaviti.

Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda.

Nakon službene objave o prestanku potrage za sedam članova posade broda “Bourbon Rhode” obitelj Miškić je u subotu uputila apel premijeru, predsjednici i cijeloj hrvatskoj Vladi da im pomognu da se potraga za nestalima nastavi.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara