Kolinda Grabar Kitarović objavila kandidaturu za drugi predsjednički mandat

0
Točno u podne u zgradi Matice hrvatske u Zagrebu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović službeno je objavila svoju kandidaturu za još jedan predsjednički mandat. “Zato što vjerujem u Hrvatsku” – slogan je njezine kampanje.

 

– Danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske. Pet godina živim licem u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost predsjednice zajeno s vama odgovorno i ponosno. Vaše povjerenje moja je snaga. Hrvatska može i treba suvereno napredovati prema najsuvremenijim europskim državama. Država koja može dati još veći doprinos rješavanju europskih i svjetskih problema. Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka. (…) Sada tražim vaše povjerenje za drugi mandat, poručila je, između ostalog Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica je kazala kako kandidaturu objavljuje u želji za nastavkom puta zajedništva i bolje Hrvatske. Zahvalila se vodstvu HDZ-a na čelu s Andrejem Plenkovićem i svakom članu i članici te stranke jer “bez njihovog neumornog rada ne bi ni bila predsjednica”.

Osvrnula se i na svoj prvi mandat.

-Za Hrvatsku se danas zna, danas se Hrvatsku u svijetu gleda bolje nego ikada do sada. Radila sam ne samo na podizanju međunarodne prepoznatljivosti već i na produbljivanju veza sa svjetskim liderima i institucijama. Hrvatska danas ima najviši međunarodni ugled i položaj od osamostaljenja. Predložila sam i promicala strategiju domovinske sigurnosti koja se danas uspješno provodi. Stavila sam na dnevni red demografsko pitanje kao pitanje svih pitanja. Izradila sam studiju trenutnog stanja razloga odlaska ljudi te sam dala vrlo konkretna rješenja za taj gorući problem. Riječ je o opstanku hrvatskoga naroda i države. Imali smo stoljećima snage opstati na domovinskom tlu, obraniti se od velikosrpske agresije a sada moramo obnoviti vitalnost naše nacije.

Obnovila sam prije mandata zapuštene veze između hrvatskog iseljeništva i domovine. Posjetila sam iseljene Hrvate na gotovo svim kontinentima, pružala sam snažnu potporu Hrvatima BiH i hrvatskim manjinama u drugim susjednim i europskim državama. Pomogla sam rješavati pitanje blokiranih i ovršenih građana. Posebice sam radila na stvaranju uvjeta za uključivanje mladih u javne politike.

Svjesna potrebe organiziranog promicanja pozitivne slike o Hrvatskoj u svijetu, predložila sam konkretne mjere za brendiranje Hrvatske. Hvala svima koji su u tome sudjelovali. To je zajednički nacionalni projekt. Očekujem da Vlada primjeni te mjere koje smo predložili. Sve režime iz prošlosti koji su ubijali ljude tretirala sam jednako negativno znajući da takvim režimima nema mjesta u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj. Iako sam bila napadana zbog toga, od takvog stava neću odstupati, istaknula je.

Namjerava i dalje odlučno voditi Hrvatsku u smjeru odgovorne vanjske politike, temeljene na euroatlantskim integracijama i Inicijativi tri mora.

-Hrvatskoj je mjesto u srednjoj Europi i Mediteranu, a politički u okviru euroatlantskih integracija. Hrvatska nije neka mala zemlja. Hrvatska nije region. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara sa svim drugima. Ponosno i ustrajno nastojat ću lobirati i kod najvećih svjetskih lidera radi zaštite i promicanja nacionalnih interesa, ali i radi interesa svakog hrvatskog čovjeka.

Podsjetila je i na kojim će točkama graditi svoju kampanju.

– Očuvanje hrvatske obitelji, slobode koja je časno izborena i očuvanje našeg identiteta samo su neke od zadaća koje su pred nama. Ono što su branitelji srcem, životima i oružjem branili, danas svi zajedno moramo čuvati i na tim temeljima nastaviti graditi, kazala je.

Dotaknula se i pitanja obrane.

-Kao predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga nastavit ću raditi na sigurnosti hrvatske države, državljana i građana. Hrvatska vojska treba biti u svakom dijelu naše Domovine kao jamac sigurnosti i pouzdan partner u NATO-u, istaknula je.

Hrvatima u BiH je obećala da ostaju njezina posebna briga.

-Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti, poručila je Kolida Grabar Kitarović najavljujući da će posebno inzistirati na uključenju hrvatskog iseljeništva u život u Hrvatskoj.

Najavila je pokretanje rasprave o reformi pravosuđa.

-Reforma pravosuđa ostaje među prioritetima državne politike. Mučno je gledati kako pravosudni sustav pogoduje nepravdi, prije svega zbog predugih postupaka. Pokrenut ću raspravu o reformi pravosuđa, najavila je.

Na koncu je pozvala da svi skupa samouvjereno gledamo u budućnost.

-Želim da nakon 30 godina moderne Hrvatske ponosni samosvjesno gledamo u budućnost, svjesni svoje vrijednosti, postignuća i vlastite odgovornosti prema općem dobru i mladim naraštajima. I u narednih 5 godina ponosno i odgovorno predstavljat ću hrvatsku državu i sve hrvatske ljude zato što vjerujem u Hrvatsku’, zaključila je Grabar-Kitarović svoj govor, popraćena velikim pljeskom.

 

M.M./http://www.hrsvijet.netHrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara