Zastupnički dom američkog Kongresa pokrenuo istragu za opoziv Trumpa

0
Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država pokrenuo je službenu istragu protiv predsjednika Donalda Trumpa zbog sumnje da je poticao stranog čelnika na pokretanje istrage protiv Trumpovog političkog konkurenta, no s obzirom na pravila ‘impeachmenta’ nije izgledno da će ta istraga dovesti do opoziva američkog predsjednika.

 

– Stoga danas objavljujem da zastupnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv (impeachment)”. Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona, rekla je Nancy Pelosi.

Speaker Nancy Pelosi announces a formal impeachment inquiry against President Trump: “No one is above the law.”
Read more: http://nyti.ms/2mqJePC 

Ugrađeni videozapis

– Tako važan dan u Ujedinjenim narodima, toliko posla i toliko uspjeha, a demokrati to namjerno moraju uništiti i umanjiti novim bezveznim prijelomnim vijestima o lovu na vještice. Možete li to vjerovati?, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Such an important day at the United Nations, so much work and so much success, and the Democrats purposely had to ruin and demean it with more breaking news Witch Hunt garbage. So bad for our Country!
Trumpovi odnosi s Ukrajinom u središtu su spekulacija da je američkom vojnom pomoći izvršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o Bidenu, njegovom političkom protivniku i vodećem predsjedničkom kandidatu oporbenih demokrata, koji je navodno iskoristio svoj utjecaj i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je vodio istragu o korupciji u ukrajinskoj tvrtki u kojoj je bio zaposlen i Bidenov sin Hunter.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Secretary of State Pompeo recieved permission from Ukraine Government to release the transcript of the telephone call I had with their President. They don’t know either what the big deal is. A total Witch Hunt Scam by the Democrats!

Američki predsjednik je u tweetu napisao da će transkript pokazati da je poziv bio “potpuno primjeren” te da nije izvršio pritisak na Zelenskog o čemu američki mediji izvješćuju temeljem svjedočenja zviždača koji je tome navodno čuo iz druge ruke.

Funkciju predsjednika ustanovili su utemeljitelji SAD-a no pribojavali su se i da bi predsjedničke ovlasti mogle biti zlouporabljene te su u ustav SAD-a uključili i procedure za opoziv predsjednika, koje uključuju i tzv. ‘impeachment’.

Po ustavu predsjednik može biti smijenjen zbog “izdaje, korupcije, ili drugih teških zločina i prijestupa”.

 

HRT/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara