ČAVARA: Jedino konsenzusom konstitutivnih naroda BiH ima budućnost

Vrijeme:1 min, 49 sec

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, komentirajući aktualnu političku situaciju u Federaciji BiH i BiH, kazao je kako je očito da se potencijalni politički partneri udaljavaju od dogovora za funkcioniranje zemlje te poručio kako je nužno vratiti se kompromisu i dogovoru.

“Zbog nespremnosti tzv. građanskih stranaka da se provedu odluke Suda BiH, odnosno osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i nakon izbora dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, nastavila se opstrukcija i formiranja Vijeća ministara BiH”, istaknuo je Čavara i dodao kako se stalno proizvode krize, podižu tenzije, izmišljaju afere i na razne načine se blokira formiranje vlasti, napredak i funkcioniranje BiH.

“Novu političku krizu izazvala je Programska deklaracija SDA koja je u biti pokazala opredjeljenje SDA za opasnim izmjenama postojećeg ustavno-pravnog poretka i iskazana želja za uređenje države BiH po mjeri najbrojnijeg naroda suprotno postojećem uređenju kako je definirano u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu”, dodao je.

Takav stav, po njegovu mišljenju, traži onda i mjere kojim će se zaštiti ustavno-pravni poredak BiH i prava konstitutivnih naroda od po BiH opasnih nakana za dominacijom, i sve jače izražene isključivosti Sarajeva da je sve što rade tzv. građanske stranke državotvorno, a sve što rade ostali je rušenje države.

Čavara ističe kako je neprihvatljivo da se tako sve više javno govori i time stvara ambijent defetizma za sve u BiH, a posebno mladih koji u ovoj zemlji vide svoju budućnost.

“HDZ BiH se zalaže za provođenje svih odluka Ustavnog suda, očuvanje ustavno-pravnog poretka kojim je uspostavljen mir u BiH, žurno uspostavljanje vlasti na razini BiH sukladno rezultatima izbora i nužnoj izmjeni Izbornog zakona sukladno Odluci Ustavnog suda”, ustvrdio je predsjednik FBiH.

Podsjetio je kako je Washingtonskim sporazumom formirana Federacija BiH u čijim temeljima je odredba da Hrvati i Bošnjaci ravnopravno upravljaju ovim entitetom te poručio da je nužno vratiti se kompromisu i dogovoru.

“Svi trebamo raditi na tome da osiguramo zaštitu prava i interesa svih konstitutivnih naroda u FBiH i BiH. Jedino poštivanjem Ustava i zakona, ubrzanjem euroatlantskog puta BiH i potpunim konsenzusom i dogovorom možemo napraviti iskorak i napredovati, na dobrobit svih koji žive u BiH”, zaključio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo