STATISTIKA: Na bh. granicama 2019. godine zaplijenjeno najviše marihuane i heroina, uhićeno 77 osoba

0

Na bosanskohercegovačkim granicama je od početka godine zaplijenjeno najviše marihuane i heroina, potvrđeno je iz Granične policije BiH za portal Klix.ba.

Granična policija je u prva dva kvartala 2019. godine otkrila i spriječila krijumčarenje blizu 70 kilograma marihuane, pri čemu su, u okviru navedene količine, pronađene 84 stabljike i pet sjemenki te lake droge.

Kada je riječ o teškim opojnim drogama, zaplijenjeno je najviše heroina – 201,6 grama. Osim toga zaplijenjeno je 24,01 grama speeda i 13,45 grama kokaina.

Navedene količine opojnih droga otkrivene su u ukupno 161 slučaju, od čega se 68 slučajeva odnosi na postojanje osnove sumnje da su osobe počinile kaznena djela iz oblasti zlouporabe opojnih droga.

Tek su u 93 slučaja osobe procesuirane zbog sumnje da su počinile prekršaje iz Zakona o sprječavanju i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

FOTO: Klix.ba

Ukupno 77 osoba uhićeno je zbog sumnje da su počinile kaznena djela iz oblasti zlouporabe opojnih droga, od čega je 71 državljanin Bosne i Hercegovine, dva Crne Gore, jedan Slovenije, jedan Austrije, jedan Grčke i jedan Danske.

Kad je riječ o teškim opojnim drogama, zaplijenjeno je najviše heroina – 201,6 grama. Osim toga zaplijenjeno je 24,01 grama speeda, 13,45 grama kokaina, 0,72 grama ekstazija i više tableta koje sadrže psihotropne supstance.

Više od 60 kilograma marihuane pronađeno u tri pretresa

Samo je 4. svibnja na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška zaplijenjeno 26,8 kilograma marihuane kontrolom Mercedesa registarskih oznaka Republike Hrvatske, na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

“Prilikom pregleda policijski službenici uočili su prepravke na donjem dijelu vozila i korištenjem specijalističke opreme otkrili 29 paketića marihuane umotanih u prozirnu foliju”, kazali su u Graničnoj policiji BiH.

Na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška 4. maja pronađeno 26,8 kilograma marihuane

Na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška 4. svibnja pronađeno 26,8 kilograma marihuane (FOTO: Klix.ba)

Vozač inicijala K. M. (1974. godište), državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, uhićen je i uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu neovlaštenog prometa opojnim drogama predan Tužiteljstvu BiH.

Najviše marihuane pronađeno je na Međunarodnom graničnom prijelazu Klobuk 26. kolovoza 2019. godine, kada je spriječeno krijumčarenje 31,7 kilograma marihuane.

Opojna droga otkrivena je graničnom kontrolom kombija marke Citroen, registarskih oznaka Crne Gore, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Pri pregledu kombija uočene su prepravke poda.

Na Graničnom prijelazu Klobuk 26. augusta pronađeno 31,7 kilograma marihuane

Na Graničnom prijelazu Klobuk 26. kolovoza pronađeno 31,7 kilograma marihuane (FOTO: Klix.ba)

“Službenici su u bunkeru izgrađenom za skrivanje robe otkrili 30 paketa s 31,7 kg marihuane. Vozač inicijala A. M. (1968.), državljanin Crne Gore, lišen je slobode i predan Tužiteljstvu BiH”, kazali su u Graničnoj policiji BiH.

Na području Gacka je 7. srpnja 2019. godine, u večernjim satima, kontrolom Passata crnogorskih registarskih oznaka spriječeno krijumčarenje 10 kilograma marihuane.

Pregledom Passata službenici su otkrili 12 paketa opojne droge ispod sjedišta, u podvozju i u branicima. Procesuiran je tridesetčetverogodišnji A. A., državljanin Crne Gore.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara