Je li Večernji list privatno glasilo Milorada Pupovca? (V.)

Vrijeme:5 min, 0 sec

U prethodnome dijelu ovoga feljtona opisan je konkretan primjer na koji način Milorad Pupovac određuje uređivačku politiku Večernjega lista. Naime, usporedbom načina na koji su u Večernjemu listu prikazani srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić objašnjeno je zašto Večernji list PupovacVučića napada dok Dačića brani. U pitanju je činjenica da su Pupovac i Dačić politički istomišljenici, dok Pupovac i Vučić nisu.

Pitanje Pupovčeve sklonosti prema određenim političarima u zadnjim danima je posebno aktualno na primjeru odnosa hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića prema Pupovcu. U javnosti su se pojavila razna nagađanja zašto Plenković nije htio reagirati “žešće” prema Pupovcu, pri čemu su kao razlog navedene najrazličitije teorije. Od one da su Plenković i Pupovac u dogovoru, do one da se Plenković Pupovca ne usudi napasti zbog straha od reakcije Bruxellesa.

Važna karakteristika svih tih teorija jest okolnost da one u prvi plan stavljaju Plenkovića a ne Pupovca. To je do određene mjere i razumljivo, budući da je Plenković a ne Pupovac predsjednik hrvatske Vlade, i time čelna osoba hrvatske politike. Međutim, ova očita i posve neupitna istina ima i svoje naličje, čega veći dio javnosti nije svjestan.

Naime, Plenković za razliku od prosječnih ljudi koji o politici razgovaraju kao o obliku relaksacije ili hobija, profesionalan političar. Također, po logici svoga položaja ima informacije koje su običnome stanovniku Hrvatske nedostupne. Iz toga razloga, Plenković je imao drugačiji uvid u slom karijera bivših istaknutih hrvatskih političara. U državi kao što je Hrvatska krah karijere nekoga političara nije uzrokovan borbom za pravdu ambicioznoga i VLpravdoljubivog novinara, nego spregom političke elite i vodstva određenih medija koji su tog političara stavili na svoju crnu listu i nakon toga – eliminirali.

Svjesno toga, uredništvo Večernjega lista je preko svoga stalnog kolumnista Marinka Jurasića objavilo tekst pod naslovom “Kritizirati Milorada Pupovca jedna je stvar, a druga tražiti njegovu političku eliminaciju”.[1] Ovim naslovom, kojim je posve otvoreno stalo u obranu Pupovčeva lika i djela, uredništvo Večernjega lista htjelo je poručiti kako će u svakoj “biti ili ne biti” situaciji biti na strani Pupovca. Osim zbog zaštite Pupovčeva položaja, takav pristup učinjen je prvenstveno zato kako bi se istaknutim političarima u Hrvatskoj jasno poslala poruka “Ne dirajte Milorada ili ćete loše završiti”. U trenutku kada je taj članak napisan, to je prvenstveno bila poruka Pupovčevom koalicijskom partneru Plenkoviću.

Najpoznatiji slučaj u hrvatskoj politici u kojem je Večernji list krenuo u napad na određenoga utjecajnog političara u Hrvatskoj koji se prethodno zamjerio Pupovcu jest izostanak podrške Ivi Josipoviću na predsjedničkim izborima 2014. Do te predsjedničke kampanje, Josipović je bio miljenik Večernjega lista, što se moglo vidjeti iz činjenice da ga je bosansko-hercegovačko izdanje toga medija 2011. proglasilo “Osobom godine u regiji”.[2] Također, u oba izbora za predsjednika države na kojima se kandidirao, Josipović je kao člana svoga izbornoga stožera imenovao novinara Večernjega lista Marka Rakara. Bio je to jasan odraz Josipovićeva stava kako je Večernji list “njegov medij”. Na prvim predsjedničkim izborima na kojima se kandidirao, Josipović je pobjedio relativno jednostavno, i to prvenstveno zato što su mu gotovo svi mediji bili iznimno naklonjeni. U drugom slučaju Josipović je protivno svim anketama izbore izgubio. Analizirajući medije iz toga doba uočljivo je kako je tada podrška Večernjega lista Josipoviću izostala. Za Josipovića je to bio posve neočekivan razvoj situacije. Stvarni razlog iznenadne promjene odnosa Večernjega lista prema Josipoviću bio je uvjetovan time što se Josipović zamjerio Pupovcu, jer ga je prozvao “etnobiznismenom”, a zatim je iz skupine svojih savjetnika smijenio Pupovčeva prijatelja Dejana Jovića. Nakon toga, Josipović je odjednom izgubio podršku Večernjega lista koji je od tada bio ili neutralan ili čak blago naklonjen Kolindi Grabar Kitarović.

Druga istaknuta javna osoba s političkim ambicijama koja se našla na udaru Večernjega lista bila je Željka Markić. Napadi Večernjega lista na Markić bili su toliko intenzivni da su postali kontraproduktivni, jer ih većina javnosti, uključujući i onaj dio koji je bio lijevo orijentiran, više nije smatrala ozbiljnim. Primjerice, Večernji list je izmislio vijest kako je Markić zarađivala na kontracepcijskim pilulama, što je Županijski sud u Rijeci potvrđio kao laž.[3] Takvu očitu neistinu, usprkos tome što je bila stalna meta medijskih napada, nije objavio niti jedan drugi medij u Hrvatskoj, budući da je bilo jasno da se radi o neistini, jer je Markić čitavo svoje javno djelovanje temeljila na protivljenju kontracepciji.

Usporedba navedenih dvaju slučaja pokazala je kako su na medijske napade ranjiviji istaknuti političari koji se natječu za vodeće pozicije u države poput premijerskoga ili predsjedničkoga, dok onim političarima koji nemaju realne šanse za te položaje takvi napadi dugoročno ne mogu naštetiti. Štoviše, napad na Markić nepovoljno je utjecao na Večernji list a ne na nju, i to iz dva razloga. Prvo, javnosti je nakon odluke suda u Rijeci postalo očito kako se Večernji list u ocrnjivanju određenih javnih osoba služi lažima. Drugo, Markić je preko svoga medija zadala Večernjem listu nekoliko udaraca. Naime, njezin istraživački tim dokazao je kako je Večernji list objavljivao difamacijske članke protiv blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.[4]

Uzevši u obzir navedeno, vrlo je vjerojatno kako je Plenkovićeva neodlučnost u slučaju izbacivanja Pupovca iz Vlade uvjetovana strahom da se i on ne nađe na udaru Večernjega lista ukoliko se zamjeri Pupovcu. Međutim, ono čega Plenković mora biti svjestan jest okolnost kako ni Pupovac niti Večernji list nisu nepobjedivi i da im se moguće suprotstaviti. Prvenstveno, medijskim putem, odnosno upravo na način na koji se Večernjemu listu suprostavila Markić.

Mišel Ivanišević

 

[1] Kritizirati Milorada Pupovca jedna je stvar, a druga tražiti njegovu političku eliminaciju

[2] Večernjakov pečat: Ivo Josipović osoba godine u regiji

[3] Zbog objave da je zarađivala na kontracepciji Večernji list mora Željki Markić isplatiti 15 tisuća kuna

Markić nije zarađivala na trgovini kontracepcijom, potvrdio Županijski sud u Rijeci. Dobit će obeštećenje od 15.000 kuna

[4] Večernji list uključen u difamaciju blaženog Alojzija Stepinca: Prenijeli Pilselov članak iz Nacionala, pa ga zatim obrisali?

Nacionalovu laž o Tuđmanu prenijeli Večernji, Nezavisne novine iz Banja Luke i Novosti iz Beograda

 

HKV/ https://www.hkv.hr nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)