O regiji u sportskom Večernjaku – jednocrtno i jednosmjerno

Vrijeme:4 min, 38 sec

U stilu dr. Doolitllea, kada je birao cilj i kretao na svoja pustolovna putovanja, spuštajući, Dinamozatvorenih očiju, vršak olovke na rastvorenu zemljopisnu kartu regije u koju je želio putovati uzeh, ne olovku, nego šestar. O šestaru malo kasnije.

Poticaj za moju svojevrsnu pustolovinu bio je članak u sportskoj rubrici Večernjaka gdje se autor uhvatio u koštac s temom, naslovljenom: „Zašto je Dinamo naš Man. United? Izbor vrlo renomirane momčadi s Otoka za usporedbu s Dinamom je autorov i ispalo je odlično, jer je s očitom oduševljenjem uočio respektabilne sličnosti oba kluba i argumentirao glede: tradicije dobrog skautinga; bogate tradicije i baze navijača; upravljačke stabilnosti kluba; najvećih transfera u ovom dijelu Europe; čak 14 srebrnih reprezentativaca, koji su igrali u Dinamu; dvadeset Dinamovih naslova prvaka Hrvatske i sedam Liga prvaka, te financijsku stabilnost kluba.

Zašto ne i regije članica EU na sjeveru, zapadu, jugu?

Zašto se „maših“ šestara? Autor je kao Dinamovu iznimnost i važnost uspjeha zagrebačke i hrvatske momčadi Lopta„instalirao“, stavio u regiju, kako je istaknuto u uvodnom nadnaslovu članka:“ DINAMO JE LIDER REGIJE KAO KLUB KOJI JE SEDMI PUT IZBORIO PLASMAN U LIGU PRVAKA“.

O kojoj se regiji radi, u daljnjem tekstu se ne može naći određenje, ali se spominje nekoliko uobičajenih raznih, istoznačnih izraza i konstrukcija u uporabi, kao: u okviru Hrvatske i bliže nam okoline; zatim da je Dinamo danas u ovoj široj regiji daleko bolji, nego li je United u svojoj ili europskoj konkurenciji; zatim naše okruženje; zatim da je danas Dinamo postao Manchester United ovog zemljopisnog područja; zatim, jer u nogometu našeg okruženja, boljeg nema od Dinama… i sl.

Nije potrebno previše mašte spoznati da se autor orijentirao jednocrtno i jednosmjerno, ne želeći to istaknuti u tekstu, na poznati region, regiju, što se u stvari, odčitavamo, odnosi na područje bivše Jugoslavije, a vjerojatno i Zapadni Balkan… U, za neke, nedefiniranoj situaciji, čini se ne samo u sportskom pogledu, kada se ne vidi ili ne želi vidjeti da se radi o novim državama, nekima u EU, a nekima i kandidatima za članstvo u toj europskoj asocijaciji država, ili se moguće misli na područja s više novih država, svatko ima mogućnost vidjeti i izraziti ono što želi i vidi. Jedino nije jasno što znači sintagma da je Dinamo lider regije. Viđenje oduševljenog novinara? Samozvano? Kao rezultat natjecanja? Ugled? Bogatstvo? Gdje? Nametanje komu? Područjima bivše države? Pa mi smo članica Europske unije.

Viđenje oduševljenog novinara – Dinamo lider regije ili regiona

Zato se „maših“ šestara, ubodoh iglu na zemljopisnoj karti Europe na oznaku – Zagreb, raširih olovku šestara do Skopja, jer je izgleda viđenje autora samo opisana regija ili region za sve ono – države ili ovi prostori, na istoku RH. Promijenih jednocrtnu i jednosmjernu regiju u kružni prostor. Nacrtah krug regije oko Zagreba, po mojem viđenju. Na pretpostavljenom prostoru istočno i jugoistočno krug šestarom obuhvaća države: Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, zpCrna Gora Kosovo, Bugarska, Rumunjska, Ukrajina, dalje skretanjem prema sjeveru Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Njemačka, Austrija, Slovenija, a kružnica prema zapadu i jugu pada na Italiju. To je šestarsko okruženje ili okružje Republike Hrvatske, kako ga šestar pokazuje, a ja vidim. Granice tog okruženja novinar vidi na svoj način, a svatko drugi ih po svojim željama, ne zaboravimo i apetite, vidi na svoj način, dok ne budu određene po željama. Ali, to bi bio koncert po željama uz glazbu, ali ne onu poznatu, u durovima i molovima, notama općenito.

Zašto mi u Hrvatskoj bježimo od zemljopisnih regija po europskom ili uobičajenom viđenju? Zašto se, uz Večernjakov sportski izbor na istok, ne povezujemo s regijama država na sjeveru, zapadu, jugu,? Opća definicija ili određivanje – što je to regija, pa i šire, to su funkcionalne regije obilježene karakteristikama koje proizlaze iz socio-ekonomskih čimbenika i njegovog okruženja. Pa mi smo povijesno živjeli i napredovali s Austrijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Venecijom… To je naše povijesno okružje. Primljeni smo u Europsku uniju, tako kako smo primljeni. Znamo kako je to teklo i kako funkcioniramo u EU.

Povijesno smo živjeli s Austrijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Venecijom

Kao i sve druge članice sudjelujemo u radu europskih institucija. Po položaju smo među najmanjima i na začelju po razvijenosti. Mjesto nam je u zajednici regija ostalih članica EU, jer moramo još prilično toga naučiti, sada pogotovo kada se jedna važna članica sprema i svim silama trudi izići iz te europske asocijacije. Samo tako možemo napredovati uz sve utege koje nosimo u svojem postojanju, mentalitetu i djelovanju. Čini se kao da smo u položaju Višegradstarih ronilaca s preteškim utezima na nogama zbog kojih se ne možemo odlijepiti od dna, a stari dotrajali kompresor na izdisaju.

Može li nam tu pomoći nekakva uporna orijentacija na regiju i region u smislu „onih prostora“ novih država s područja bivše države oko čega se trude političari iz svojih interesa, vidljivo je iz medija. Po rezultatima.
Nakladni prodor u regiju ili region

Ako se radi o pokušaju nakladnog približavanja zemljama regije ili regiona, koji, čini se, preferiraju, zašto se onda novinari sportskog Večernjaka ne potrude i obiđu region s pitanjem – kako gledate na našu tvrdnju o Dinamu kao lideru regije, onako kako ga mi vidimo uz bok Manchester Uniteda. Uz čiji ga bok vi vidite u Beogradu, Cetinju, Prištini, Sarajevu, Skopju, Tirani… Ili da Večernjak organizira turnir prvaka država koje vidi u regiji ili regionu, koji bi iznjedrio rezultatskog lidera?

Hoće li regija ili region potvrditi Večernjakovo oduševljenje Dinamom? Možda hoće… Sve je moguće, kako se to objašnjava nogometnom poštapalicom – lopta je okrugla. Ali, i ta lopta skače u svim smjerovima, ne samo u jednom…

DRAN

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)