Dnevni avaz: Erdogan najavio da će pustiti sirijske izbjeglice u Europu, što će biti s BiH?

Vrijeme:1 min, 6 sec

Europu bi mogao zapljusnuti novi migrantski val

Turski predsjednik Tayyip Erdogan prijeti da će “otvoriti ograde” kako bi omogućio sirijskim izbjeglicama da napuste Tursku prema zapadnim zemljama, ukoliko uskoro ne bude uspostavljena kontroverzna “sigurna zona” unutar Sirije.

Erdoganovi komentari dolaze tijekom sve većih tenzija s Washingtonom zbog kašnjenja u uspostavljanju sigurne Erdoganzone, što je prvi predložio američki predsjednik Donald Tramp, najviše zbog sudbine ključnih američkih saveznika, kurdskih vojnika, YPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, piše Dnevni avaz.

Ankara prijeti da će jednostrano premjestiti svoje trupe u sigurnu zonu, ukoliko se ne postigne napredak.

Plan sigurne zone u Siriji možda je samo poželjno razmišljanje.

S obzirom da je Turska ugostila oko 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, Erdoganova prijetnja podigla je spektar navale ljudi u Europu.

Čvrsto upozorenje upućeno je u napomenama službenicima njegove vladajuće stranke, jer su humanitarne organizacije upozorile da su uvjeti u opkoljenoj sirijskoj pobunjeničkoj enklavi Idlib bili “hobezijski” i da se približavaju “kamenom dobu”.

-Bit ćemo primorani da otvorimo ograde. Ne možemo biti prisiljeni da sami nosimo teret – rekao je turski predsjednik.

Erdoganova prijetnja odmah je izazvala strah u Grčkoj, gdje su vlasti prijavile ogroman porast nedavnih brojeva koji su stigli na egejske otoke blizu turske obale.

Više od 12.000 potencijalnih azilanata se iskrcalo u Grčkoj u srpnju i kolovozu.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)