U povodu 71. rođendana akademika Josipa Pečarića

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Josip Pečarić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dopisni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, navršava 3. rujna 2018. 71 godinu života. To je njegova prva umirovljenička godina, nakon dugogodišnje, plodne profesorske karijere, tijekom koje je bio profesor matematike na Sveučilištu u Zagrebu.

U proteklih 30 godina Pečarić je ostvario jedinstven znanstveni opus, koji ga svrstava u najproduktivnije znanstvenike u svijetu. Međunarodna baza podataka researchgate (https://www.researchgate.net/profile/Josip_Pecaric) vodi ga s ukupno 1.829 objavljena rada, a baza Scopus s ukupno 679 radova.

Osnivač je i glavni urednik 3 matematička časopisa, koji se po općoj međunarodnoj klasifikaciji nalaze među 6 najboljih časopisa u sveukupnoj hrvatskoj znanosti. Dva od tih časopisa, za koja je u međuvremenu iz nerazumljivih razloga bila ukinuta potpora Republike Hrvatske, od ove se godine nalaze u najvišoj vrijednosnoj kategoriji (Q1). Njegov kolega Lars-Erik Persson nazvao ga je jednom zgodom kraljom nejednakosti.

Akademik Pečarić također vrlo produktivan spisatelj polemičkih štiva s domoljubnom tematikom, od kojih je nastalo preko 50 knjiga. Naslovi knjiga dotiču se aktualnih tema poput Domovinskog rata, suda u Haagu, Jasenovca, Marka Perkovića Thompsona ili crvenog plemstva. Aktualna i nepresušna tema je pozdrav „Za Dom spremni“.

Stalno podmetanje, diskriminacija prema članu obitelji, te svojevrsna jugokomunistička omerta dovelo je do toga da je akademik Pečarić umirovljenjem po sili zakona prekinuo svaku suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu, te odbio ponuđeno zvanje profesor emeritus. Zbog projekta na Sveučilištu u Moskvi, vodeća znanstvena baza Scopus trenutačno ga vodi kao ruskog znanstvenika. Tako je usred Europske unije postao moderni disident.

U povodu rođendana akademiku Josipu Pečariću želimo puno sreće i zdravlja u nadolazećem razdoblju.

Dr. Josip Stjepandić
Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini (HAZUDD)

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)