SIP BiH dočekuje lokalne izbore u v.d. mandatu

0
2

Zbog nerada parlamenta BiH, Branku Petriću i Suadu Arnautoviću, članovima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, mandat je istekao prije godinu dana, a u studenom će isteći i Ahmetu Šantiću, Stjepanu Mikiću i Novaku Božičkoviću i gotovo je sigurno da do tada neće biti imenovani novi članovi SIP-a, tako da će petorica od ukupno sedam članova raditi s isteklim mandatom.

Kako stvari sada stoje, a to mišljenje dijeli i većina sugovornika “Nezavisnih novina”, sadašnji sastav SIP-a, i pored toga što im je istekao mandat, provest će i lokalne izbore 2020. godine jer, između ostalog, i Izborni zakon BiH kaže da se u izbornom razdoblju (podrazumijeva razdoblje od dana raspisivanja izbora do dana potvrđivanja rezultata izbora) ne mogu imenovati novi članovi Povjerenstva. Praktično, da Parlament BiH profunkcionira sutra, ne bi mogli biti imenovani novi članovi SIP-a jer još nisu potvrđeni rezultati izbora s obzirom na to da nisu izabrani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH. Dalje, već u prvim mjesecima iduće godine, najdalje do svibnja, SIP bi trebalo raspisati lokalne izbore, koji će biti održani u listopadu 2020. godine, tako da je gotovo nemoguće da se procedura izbora i imenovanja novih članova SIP-a završi.

“S obzirom na ugled SIP-a koji treba da ima u javnosti, trebalo bi učiniti sve da to bude prioritet onoga trenutka kada Parlamentarna skupština BiH bude zasjedala. Njih imenuje samo Zastupnički dom i bilo bi značajno da se to uradi, ali nitko ne zna više kako će to biti”, rekao je Lazar Prodanović, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, dodajući da je teško vjerovati da će do toga doći u skorije vrijeme.

On ističe da bi trebalo razmišljati i o izmjeni Izbornog zakona u smjeru da se omogući imenovanje članova Povjerenstva i u, kako kaže, “izbornoj godini”, jer praktično svake druge godine su izbori i veoma je malo vremena da se nešto uradi.

Probleme s istekom mandata uočio je Ured za reviziju institucija BiH, koji je skrenuo pažnju i na to da je jedan član SIP-a odavno stekao uvjete za umirovljenje.

“Dužnost člana Povjerenstva obavlja i osoba koja je i prethodne godine ispunjavala uvjete za umirovljenje, jer ima navršenih 65 godina i 40 godina radnog staža. Stav Povjerenstva je da stjecanje uvjeta za umirovljenje imenovanih osoba ne znači prestanak mandata”, naveli su revizori u svom izvještaju. Sudeći prema službenim biografijama, uvjete za umirovljenje stekao je Stjepan Mikić, koji je rođen 1949. godine.

Kada je riječ o procedurama, prema Izbornom zakonu BiH već je trebao biti raspisan natječaj za nove članove SIP-a. Međutim, problem je u tome što glavnu riječ u tom procesu vodi Komisija za izbor i imenovanje, koja još nije formirana i koju trebaju činiti po dva člana SIP-a i VSTV-a te tri člana Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH, koja još ne postoji. Ova Komisija za izbor i imenovanja, prema Izbornom zakonu, treba najkasnije 30 dana prije isteka mandata dostaviti imena članova za imenovanje, i gotovo je sigurno da od toga neće biti ništa.

U SIP-u BiH još ranije su rekli da mandat članovima te institucije ne može isteknuti, te da se po sili Izbornog zakona on produžava u slučaju neimenovanja novih članova SIP-a.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara