DODIK: “Vjerojatno će pokušati ukloniti mene i moje istomišljenike kako bi…”

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će oni koji budu pokušali zaobići Srbe i Republiku Srpsku i uvesti BiH u NATO sami potpisati “smrtnu presudu” za BiH.

– Bez sudjelovanja Srba zemlja je osuđena na propast. Vjerojatno će mene i moje istomišljenike pokušati ukloniti kako bi radili s nekim drugim, ali ja sam apsolutno uvjeren u snažnu poziciju cijele Republike Srpske. Јer da su nas mogli zaobići, već bi to učinili – rekao je Dodik za Ruski reporter.

Dodik je rekao da BiH ne može ući u NATO bez suglasnosti Srba, te napomenuo da postoje procedure prema kojima vanjskopolitičke odluke donosi Predsjedništvo uz konsenzus.

– Ne vjerujem u BiH, u koncept njenog formiranja, ne vjerujem u njenu budućnost i nitko ovdje nema revolucionarni plan da se ona ukine, ali jednom će se na kamenu spoticanja, bilo to pitanje NATO-a ili slično, ona sama raspasti – kaže Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska u potpunosti odlučna da štiti i jača svoj ustavni poredak i samostalnost, svoj poseban položaj, te da se njenim građanima vratila vjera, usprkos pritisku međunarodne zajednice i Bošnjaka koji joj žele smanjiti autonomiju i ukinuti je.

– Mi nismo društvo avanturista, ma koliko vremena i snage trebalo, nastavit ćemo se boriti političkim sredstvima. Uvjereni smo da nijedna autonomija u svijetu ne bi dozvolila sebi da nestane – ocijenio je Dodik.

Istakao je da se situacija na razini BiH usložnila, kao i unutarnji odnosi, ali da je Srpska sada značajno sigurnija u sebe, ekonomska situacija je stabilnija, iako su potrebne investicije, ali u cjelini sve se kreće u pozitivnom pravcu.

Dodik je rekao da se za formiranje Vijeće ministara, koji žele pretvoriti u vladu, postavlja dodatni uvjet da se pošalje službena suglasnost za stupanje u NATO, što su Srbi odbili i ni u kojem slučaju to neće prihvatiti, jer se nikada formiranje zajedničkih institucija nije uvjetovalo nečim sličnim.

Dodik je rekao da je ulazak BiH u NATO nemoguć, te podsjetio da je Srpska usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, u kojoj je jasno rekla da ne želi biti član NATO-a i da se ne namjerava kretati u tom pravcu, te da neće biti dio tog saveza zbog niza političkih, vojnih, ekonomskih i drugih razloga.

Što se tiče tvrdnji da će se ekonomska situacija poboljšati ulaskom u NATO, Dodik je rekao da vidi što se događa u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim zemaljama regije koje su ušle u NATO.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o vojnim razlozima, NATO je bombardirao Srbe dva puta bez rezolucije UN-a, što je bila jednostrana i kriminalna akcija NATO-a protiv Srba, koja je nanijela ogromne ljudske i materijalno-tehničke gubitke u Srpskoj i Srbiji.

– Srbi kao narod nemaju nijedan razlog da tu nezakonitu vojnu operaciju amnestiraju stupanjem u NATO. Neka su naši protivnici jaki i utjecajni, a mi mali i slabi, ali naša volja je da im se ne želimo priključiti. Ne želimo vojnu granicu na Drini – kaže Dodik.

Dodao je da Rusija stav Srpske o neutralnosti razumije, ali da od Zapada stiže ultimatum, a pokušavaju i iskoristiti strukturu BiH da nametnu NATO.

Dodik je dodao da je politički razlog zašto Srpska ne želi u NATO taj što od tog članstva ne vidi nikakvu korist, nego gubitak prijatelja, što ne želi.

– Situacija u svijetu na globalnoj razini se usložnjava i već se može razumjeti u kojem pravcu ide. Sada mi ni na koji način ne smijemo izgubiti nijednog od naših partnera – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da ništa dobrog nije ispalo od međunarodnog miješanja u stvari u BiH, te dodao da je uvjeren da je i sama BiH, formirana u ovom obliku, kao rezultat Daytonskog sporazuma, bila greška.

– Netko je odlučio stvoriti BiH, neku iluzornu državu, koja s posebnom tvrdoglavošću dokazuje svoju nesposobnost da opstane. To se vidi na primjeru kada s predstavnicima drugih naroda potpisujete sporazum, koji već sljedeći dan ne važi – dodao je on.

Komentirajući izjavu američkog dužnosnika Matthewa Palmera da će se SAD zalagati za integraciju BiH u EU i NATO, Dodik je rekao da je za članstvo BiH u NATO potrebno da on glasa za to, što se neće dogoditi.

– Naravno da to povlači za sobom masu problema – rekao je Dodik i podsjetio da ga je SAD već stavila na popis nepoželjnih osoba, ali da on nije izabran da se brine o osobnom komforu, nego da štiti srpske nacionalne interese, a sviđa li se to nekome u Bruxellesu, to je pitanje za njih, a ne njega, prenosi RTRS.

 

hbz-vijesti.com/ http://www.hbz-vijesti.com/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara