HEZBOLLAH NAPAO IZRAEL: Prijeti razorniji rat od onog 2006.

Vrijeme:2 min, 36 sec

Kao što je to najavio i zaprijetio glavni tajnik Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah, Hezbollah je napao danas izraelsku vojsku. Protutenkovske rakete ispaljene su iz Libanona prema selu Avivim na sjeveru Izraela, gdje su im cilj bile izraelska vojna baza i vojna vozila blizu granice.

Hezbollah je izdao priopćenje u kojem navodi kako su njihovi vojnici danas u 15 sati napali nekoliko oklopnih transportera izraelske vojske prilikom čega, osim uništenja oklopnih transportera, ubijena su dva a ranjeno nekoliko izraelskih vojnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je to demantirao tvrdeći sa u napadu nema stradalih izraelskih vojnika. Do razmjene vatre je došlo u vrijeme napetosti posljednjih dana između Izraela i libanonskog Hezbollaha koji je prošli tjedan optužio Izrael da je izveo napade dronovima na predgrađe Beiruta.

Izraelska vojska bombardira položaje koje smatra da ih koristi Hezbollah duž libanonsko-izraelske granice te je proglasila stanje pripravnosti i naredila otvaranje svih skloništa na sjeveru Izraela, piše Hassan Haidar Diab za zagrebački Večernji list.

Analitičari strahuju da bi Hezbollahov napad mogao dovesti do rata širih razmjera između Hezbollaha i Izraela s obzirom na to da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prekinuo sastanak s honduraškim predsjednikom i sazvao hitan sastanak užeg kabineta.

Samo prije par dana glavni tajnik Hezbollaha Hassan Nasrallah zaprijetio je Izraelu kazavši “Neka nas izraelski vojnici samo čekaju…dan, dva, tri, mi ćemo doći i žestoko odgovoriti na izraelsku provokaciju”, ističući kako će suprotstaviti Izraelu i oboriti svaki izraelski dron koji uđe u libanonski zračni prostor, time otvarajući veliku mogućnost za rat, koji bi obuhvatio Libanon, Siriju i Izrael, u jeku pojačanih regionalnih napetosti.

Prijetnje Nasrallaha su došle nakon što je Izrael napao iranske snage u blizini Damaska tvrdeći kako su planirale lansirati naoružane bespilotne letjelice na ciljeve u Izraelu ističući da je napad bio usmjeren na operativce Iranske revolucionarne garde i šijitske policije koji su posljednjih nekoliko dana planirali napade na Izrael iz Sirije. Međutim, izraelski napad dronovima na predgrađe Beiruta koji je pod kontrolom Hezbollaha, kap je koja je prelila čašu.

Napad na predgrađe Beiruta od strane izraelskih dronova je bio prvi napad od 2006.godine kada je izbio rat između Izraela i Hezbollaha, u kojem je poginulo 1.200 ljudi, uglavnom civila, a u Izraelu je umrlo 158 ljudi, uglavnom vojnika.

Osim za napad na predgrađe Beiruta, uporište Hezbollaha, Nasrallah je najavio odmazdu i za zračne udare Izraela u Siriji, u kojima ubijena dvojica pripadnika Hezbollaha. “Čuo sam što je Nasrallah rekao. Predlažem Nasrallahu da se smiri. On dobro zna da Izrael zna kako se obraniti i uzvratiti neprijateljima”, poručio je Netanyahu te zaprijetivši Libanonu da će ga vratiti u kameno doba u slučaju da Hezbollah napadne Izrael.

Nema sumnje dođe li do eskalacije sukoba i rata između Hezbollaha i Izraela bit će to daleko razorniji rat od onog 2006. jer će Izrael biti napadnuti s dvije fronte, iz Libanona i Sirije.

Izraelska obavještajna služba nedavno je navela da Hezbollah ima između 100 i 120 tisuća raketa kratkog dometa, kao i nekoliko stotina raketa s dužim dometom, ali i više tisuća boraca Hezbollaha, iranske Revolucionarne garde i ostalih šijitskih paravojnih formacija u Siriji.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori