POČEO SUMMIT G7: Lista tema golema, šanse za dogovor male

Vrijeme:3 min, 19 sec
U francuskom mondenom ljetovalištu Biarritzu počeo je trodnevni sastanak na kojem će čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta razgovarati o globalnim temama, iako će zajedničko stajalište teško naći. Domaćin Emmanuel Macron večeras je obavio i prve bilaterarne razgovore, s Abeom, Johnsonom i Trumpom. Lista tema koje želi obraditi zaista je golema. Od klimatskih promjena i amazonske prašume u plamenu do trgovinskih odnosa.

 

Uvertira summita prosvjedi su ekoloških aktivista, žutih prsluka i baskijskih separatista.

Europska unija nada se da će se na skupu G7 ublažiti i napetosti u trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Državama, čiji će predsjednik dati snažnu potporu novom britanskom premijeru za brexit. Na dnevnom redu bit će i veća novčana pomoć Europske unije Africi, te Sjeverna Koreja, Venezuela, Rusija.

Američki predsjednik Donald Trump već se sastao s domaćinom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na ručku. Trump je izjavio kako on i Macron “imaju poseban odnos” te da summit “za sada protječe dobro”.

Američki predsjednik Trump i francuski Macron. Foto: Reuters

Održani su bilateralni sastanci Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, te britanskog i kanadskog premijera Borisa Johnsona i Justina Trudeaua.

Požari u velikoj brazilskoj prašumi u posljednji su trenutak dodani kao glavna tema za prvi dan summita. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro naredio je oružanim snagama da pomognu u gašenju velikih požara u Amazonskoj prašumi – plućima svijeta. Ta je odluka donesena nakon intenzivnog pritiska europskih čelnika.

Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron. Foto: Reuters

Ured francuskog predsjednika Macrona optužio je Bolsonara da je lagao kada je na G20 summitu u lipnju ublažavao zabrinutost zbog klimatskih promjena. Macron je kazao da je rekordan broj požara u amazonskoj prašumi “međunarodna kriza” koja treba biti na vrhu dnevnog reda summita.

“Gori naša kuća. Doslovno. Šume u Amazoniji, velika pluća koja proizvode 20 posto kisika na našem planetu – gore! Ovo je međunarodna kriza”, napisao je Macron na Twitteru.

Tisuće diplomata i novinara u Biarritzu očekuju saznati kakve će stavove nepredvidljivi američki predsjednik Donald Trump iznijeti o pitanjima oko kojih postoji neslaganje među čelnicima. Hoće li ohrabriti novog britanskog premijera Borisa Johnsona, čije kvalitete hvali, da podrži “tvrdi brexit” umjesto izlaska sa sporazumom s Europskom unijom? Susret dvojice često provokativnih čelnika svakako će biti jedan od ključnih trenutaka summita.

Raspravljat će se i o oporezivanju velikih tehnoloških kompanija, oživljavanju gospodarstva i eskalaciji trgovinskog rata između Pekinga i Washingtona, posebice nakon nametanja novih carina s obje strane.

Trump je otputovao u petak iz Washingtona za Francusku samo nekoliko sati nakon što je objavio 5-postotni rast carina na kineski izvoz u vrijednosti od 550 milijardi dolara, izvijestila je agencija dpa. Američki predsjednik također je zaprijetio zemlji domaćinu, Francuskoj, uvođenjem poreza na vino u vrijeme kada su odnosi s dugogodišnjim europskim saveznicama već zategnuti.

U raspravi o iranskom nuklearnom programu, Emmanuel Macron će čelnike informirati o zaključcima svog sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom koji je, u intervjuu za AFP, ocijenio ohrabrujućim francuske prijedloge za izlazak iz te krize.

Zbog velikog broja tema, francuski organizatori pojedine će teme, poput borbe protiv nejednakosti, obrazovanja u Africi i zaštite oceana, prebaciti na zasebne rasprave u nadi pokretanja “konkretnih incijativa”, zajedno s drugim pozvanim čelnicima kao što su indijski premijer Narendra Modi i šest afričkih čelnika država.

Svjetski lideri će iz prostorija centra Bellevue ili Hotel du Palaisa uživati u veličanstvenim pogledima na plažu u Biarritzu, bez kupača i surfera.

Centar susjednog grada Bayonnea također je napušten, najviše zbog straha od nasilja protivnika summita koji bi se mogli usprotiviti zabrani prosvjedovanja.

Prvi sukobi izbili su u petak navečer u Urrugneu. Uhićeno je i pritvoreno 17 osoba, a četiri policajca lakše su ozlijeđena.

– Nećemo tolerirati širenje prosvjeda, a ako do toga dođe, odgovorit ćemo, rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner koji je u regiju razmjestio više od 13 tisuća policajaca.

Francuske vlasti nadaju se da se iz Biarritza neće proširiti slike nasilja slične onima s prethodnih međunarodnih summita, primjerice iz Hamburga ili Genove, samo nekoliko mjeseci nakon prosvjeda “žutih prsluka”.

 

HRT/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori