TROPLET UPUTIO APEL/Istražiti i procesuirati zločine komunističkog režima

Vrijeme:2 min, 19 sec

Danas, 23. kolovoza je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma).

Hrvatska kulturna zajednica Troplet svake godine u povodu ovoga Dana, još od 2012., upozorava domaću i međunarodnu javnost na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije ništa učinila glede ispunjavanja obveza iz europskih deklaracija i rezolucija, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Među ostalim, ne obilježavamo Dan sjećanja, a parlament nije osudio zločine totalitarnih režima. Također, pozivali smo političke čimbenike i institucije vlasti da nešto poduzmu kako bi ispunili zahtjeve spomenutih rezolucija. Uz nekoliko sličnih inicijativa, ništa konkretno nije učinjeno jer su ljubitelji totalitarizma to uvijek uspjeli spriječiti, ističu u “Troletu”.

Zbog toga, smatraju, nije dovoljno izgrađena svijest o zločinačkom karakteru svih totalitarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) pa su u javnosti često prisutni različiti oblici veličanja nacizma, fašizma, ustaša, četnika, komunista. U našoj sredini je, upozoravaju, to osobit slučaj s komunističkim zlodjelima koja se često opravdavaju pa čak i veličaju.

-Dok su fašistički i nacistički zločini istraženi a počinitelji kažnjeni (komunisti su to koristili i za obračun s ideološkim protivnicima), zločini počinjeni u ime komunističkog režima nisu istraženi i osuđeni. Stoga je nužno, u skladu s rezolucijama istražiti te zločine i kazniti počinitelje te poduzeti mjere za demontiranje naslijeđa bivšega komunističkog totalitarnog režima (otkloniti birokratizaciju, podaništvo i slične totalitarističke obrasce ponašanja; omogućiti razvoj civilnoga društva i poštivanje ljudskih prava; spriječiti nastanak oligarhije umjesto demokracije i korupcije umjesto vladavine prava; provesti lustraciju; ukloniti ekstremni nacionalizam, netoleranciju, rasizam i ksenofobiju). Svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti, nagalašavae se u priopćenju HKZ Troplet.

HKZ Troplet osuđuje svaki zločin neovisno o počinitelju, zastavi pod kojom je počinjen te cilju i ideologiji kojoj je služio. Svjesnu su, kažu, da ne možemo ništa očekivati od političara i političkih stranaka, te stoga pozivaju sve obične, dobre ljude da zajednički nešto poduzmu i učine ono što mogu:

-Učinimo sve kako bismo kod svih, a posebno mladih ljudi, podigli svjesnost o zločinačkom karakteru svih totalitarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) i iskreno osudili sve zločine. Zlo je zlo a zločin je zločin bez obzira tko ga počinio.Učinimo sve da spriječimo bilo koji oblik veličanja totalitarnih režima. Između ostaloga spriječiti crtanje simbola zločinačkih režima – svastike, ustaškoga “U”, komunističke zvijezde petokrake, srpa i čekića i sličnih, a „crtače“ uvjerimo da se time promovira zlo i neuredni obrasci ponašanja. Samostalno organizirajmo akciju uklanjanja, „krečenja“ tih već postojećih simbola zla, pozivaju iz “Tropleta”.

“Troplet” poziva i na poduzimanje akcije identificiranja mjesta stradanja i prikrivenih grobišta i njihovo obilježavanje, jer svaka žrtva ima pravo na ljudsko dostojanstvo i grob. Svako ubijanje bez suda i presude je zločin, bez obzira tko je počinitelj a tko žrtva, ističe se u priopćenju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori