Ž. Sakić: Kako se Ike Mandurić zamalo našao na tamnoj strani Mjeseca

Vrijeme:6 min, 32 sec

 Tko je na tamnoj strani Mjeseca?

Osobno ne vjerujem u slučajnosti, pa tako moram primjetiti da je Renić, nadređeni provincijal SakićManduriću naredio neka Facebook stranicu ugasi, i on je to učinio baš 29. srpnja 2019. g. Tome ću se vratiti kasnije. Meni kao piscu koji sam se u svom romanu „Zentropa“ založio protiv svakoga totalitarizma, i za utopijsku slobodu svakog pojedinca, takva je zapovijed neshvatljiva a čini mi se daleko ispod razine koju bi najobrazovaniji red u Katoličkoj crkvi, a to su Isusovci, trebao imati u svojim međusobnim odnosima. Bio sam petnaest godina u Hrvatskoj vojsci i znam što je hijerarski sustav i koliko je zahtjevno služiti u takvoj konstelaciji odnosa. Uostalom, za vojnike i svećenike ljudi kažu da su na službi, dok su ostali na poslu.

No, kaže provincijal Renić u svom priopćenju: „Recentni istupi patra Ike bili su izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove.“ To kaže iako se prije gašenja Mandurićevog Facebook profila nitko spomenut u „recentnim istupima“, barem javno, nije požalio zbog onoga što je Mandurić napisao. No Renić u nastavku svog priopćenja sam otkriva na što točno misli: „Napose vrijedi u slučajevima kad je moguća percepcija da Mandruićse redovnik upušta u političke stranačke rasprave. Upravo ovo posljednje je bilo slučaj u interventu o. Mandurića od 27. srpnja o.g. u svezi s kampanjom za predsjedničke izbore koja traje u Hrvatskoj.“

Dakle, radi se o objavi u kojoj je Mandurić kritizirao aktualnu Predsjednicu u kontekstu vježbanja joge, te preporučio nekog vjerodostojnijeg, možebitnog kandidata, ukoliko se takav pojavi. Zanimljivo je ili tužno što se Ured predsjednice do danas nije oglasio i također, javno demantirao glasine da je to provincijal učino na pritisak iz samog Ureda. S obzirom kako su se događale stvari s kadrovskim smjenama i postavljenjima u Uredu predsjednice, nije isključeno da je moguće netko nazvao na svoju ruku, kako je to čest slučaj u stranačkim oligarhijama, da bi se dodvorio Predsjednici i dobio još neku zaslugu prilikom daljnjeg probitka u stranačkim strukturama, koje su se posve odnarodile. Što se zapravo dogodilo ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali Facebook profil Mandurića je ugašen.
Čini mi se da Renić provodi komunističku uzrečicu koja je glasila: „Pope drži se ti oltara“ i to je njegovo pravo.

Do kakvih posljedica može dovesti kada se Crkva i svećenici bave politikom

Pravo i pravda, konzervativna stranka u Poljskoj je prije velike pobjede na parlamentarnim izborima 2015.g. imala otvorenu potporu tamošnje Crkve i svećenstva. U prepunim crkvama je grmjelo: „Ne glasajte za komuniste!“ i obje reformirane komunističke stranke nisu prešle prag. Zamislite da se to dogodi HDZ-u i SDP-u.

Vidite li do kakvih posljedica može dovesti kada se Crkva i svećenici bave politikom.

A kada se Frljić pojavio u Varšavi 2017. g. sa svojom blasfemičnom predstavom u kojoj ismijava katoličke svetinje istu PiSsu se večer ispred kazališta okupili katolički aktivisti iz Svepoljske mladeži. Objašnjenje da je ‘Teatar povšehni’ postavio predstavu kao pokušaj da provjeri koliko je uopće moguće u Poljskoj nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo Crkve i države, nije im pomoglo.

Katolički Institut ‘Ordo iuris’ prijavio je predstavu Vijeću Europe. Institut je pozvao Poljake da masovno podnose kaznene prijave i tuže Teatar povšehni, redatelja i ansambl za vrijeđanje vjerskih osjećaja, za što im u Poljskoj prijeti zatvor, a ‘Ordo iuris’ je besplatno osigurao odvjetnike i platio sudske troškove. ‘Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smjela biti financirana javnim novcem’, poručila je glasnogovornica vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek. Očekujemo da će Poljska deportirati redatelja koji nije Poljak i zabraniti mu ulazak u Poljsku’, naglasio je predsjednik Svepoljske mladeži, inače parlamentarni zastupnik Robert Winnicki.

Vidite li do kakvih posljedica može dovesti kada se Crkva i svećenici bave politikom.

Senzibilitet prema strukturama moći

Kao što sam rekao u XXI. st. onemogućiti Manduriću objave na mreži, koju u Hrvatskoj koristi 1,9 milijuna ljudi, znači objektivno i sputavati ga u evangelizaciji i komunikaciji s mladima među kojima je omiljen i vrlo praćen. Kako god bilo, Renić je imao potrebu još dodati: „Koristimo priliku da se ispričamo svima koji su se bilo čime iz spomenutih rasprava, izjava ili postupaka Družbinih članova osjetili osobno povrijeđeni.“ Dakle u Mandurićevo ime Renić se de facto ispričao i zbog „recentne objave“ od 27. o. g. Provincijal je pokazao veliki senzibilitet prema strukturama političke Renicmoći, one koja je Hrvatsku odvela na dno Europske Unije, a osim toga usvojila izrazito antikatoličku Istanbulsku konvenciju, i Marakeški sporazum.

Provincijalu ne odričem pravo na slobodu govora i mišljenja, kao što je on u velikoj mjeri učinio Manduriću. Želio bih provincijala podsjetiti da se upravo u noći 28./29. svibnja 2015. g., dakle, točno četiri godine prije gašenja njegovog profila, Ike Mandurić, iako se tamo nije nalazio na službi, na vratima crkve svetog Marka suprotstavio pokušaju interventne policije da nasrne na najteže invalide Domovinskog rata, i to na način da ih je dva puta zaustavio svojim tijelom i rukama i spriječio da uđu u crkveni prostor i obračunaju se s invalidima.

Tada su sigurno bili uvrijeđeni Ranko Ostojić, koji je policiju poslao na invalide, potom Predrag Matić, koji je sada zbrinut u Bruxellesu, Peđa Grbin koji je podupirao obračun s invalidima, a recentni predsjednički kandidat Milanović tu je večer bio u Rovinju u svojstvu premijera i morao je ranije otići s večere, pa je sigurno i on bio uvrjeđen, jer se Mandurić našao na vratima crkve sv. Marka, koja uz sve nabrojano na krovu ima povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem, za korištenje kojega pojedinci i danas završavaju u zatvoru. Ne bi li možda bilo dobro razmisliti ne samo o isprici navedenima, ovoga puta „zbog postupaka“, nego i zbog povijesnog grba, i o tome da se grb preuredi i osvane s prvim crvenim poljem, ili zvijezdom petokrakom, jer ovakav ne samo da pojedince stoji zatvora, nego sigurno neke i vrijeđa, posebno one koji su vjerovali „da će prije Sava poteći uzvodno, nego li će Hrvatska biti država“?!

Stranačke iskaznice

Te su se večeri 2015. g. na Trgu sv. Marka pojavili i savjetnik predsjednice Ante Deur, kao i Tomo Medved tada u svojstvu umirovljenog časnika, koji je čak dao i izjavu u vezi mučne situacije Novoj TV. Razumljivo, što se našeg ministra Medveda tiče, jer su Mandurić i Sakić i dr. Ljiljana Zmijanović bili branitelji, jasno je da je onda bilo puno lakše davati izjave, nego li danas kada mu kolega ministar Ćorić suprotno Zakonu o hrvatskim braniteljima i mišljenju PolitikaUpravnog suda u Splitu, po drugi put zapošljava Nellu Slavicu na mjesto ravnateljice NP Krka. Očito, imati iskaznice HDZ-a i HNS-a, više vrijedi nego li imati doktorat i više nego li biti dragovoljac Domovinskog rata iz borbenog sektora s 482 dana rata, i uz to, nezaposlena žena. A što tu može ministar Medved kada i on ima doduše, samo jednu iskaznicu, onu HDZ-a.

Čuo sam na ulici komentar da je Mandurić sada na tamnoj strani Mjeseca, mislio je čovjek da tu stranu sunce nikada ne osvijetljava. Vjerojatno ga je legendarni album Pink Floyda The Dark Side of the Moon iz 1973. godine učvrstio u takvom mišljenju. Međutim Mandurić ako se i nalazi na tamnoj strani Mjeseca, nema razloga za brigu jer ona zapravo ne postoji. Sunce obasjava onu Mjesečevu stranu koju mi ne vidimo, kada je Mjesec mlad. Dakle, za Mandurića nema brige, neće ostati u vječnoj tami, gdje svjetlost nikada ne dopire.

The Dark Side of the Moon, naziv jednog od najprodavanijih albuma u povijesti, nisu skovali članovi Pink Floyda. Izvor je metafora američkog pisca Marka Twaina koji je napisao da je ‘svaki Mjesec i ima tamnu stranu koju nikome ne pokazuje’. On, međutim, nije mislio na astronomiju, nego na karakter. Čini mi se da je prema ovoj inačici ipak provincijal Renić završio na tamnoj strani mjeseca.

Željko Sakić/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)