Hrvatski veleposlanik na sastanku u Predsjedništvu BiH osudio Džaferovićeve izjave o tzv. UZP-u

Vrijeme:1 min, 52 sec

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić prenio je u srijedu drugom bošnjačkom članu i predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću pojašnjenje da su netočne tvrdnje o navodnim izjavama o stanju u BiH koje su u listu “Jerusalem Post” pripisane hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, priopćeno je iz Komšićeva ureda nakon sastanka koji je na njegov poziv održan u Predsjedništvu BiH.

“Veleposlanik Sabolić je iznio službeno stajalište ureda predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da navedene izjave nisu točne i da predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila”, stoji u priopćenju dostavljenom medijima.

Navedeno je kako su dvojica Komšićevih savjetnika Branimir Jukić i Slaven Kovačević koji su također bili na sastanku tom prigodom ustvrdili kako se predsjednici Hrvatske “suviše često dešava da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset tisuća ekstremista u Bosni i Hercegovini te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske”.

Ocijenili su i kako je predsjednici “trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu”, stoji u priopćenju.

Veleposlanik Sabolić je pak kazao da osuđuje i izražava oštar prosvjed zbog svih izjava iz BiH a posebice zbog izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i nepostojeća izjava predsjednice Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog udruženog zločinačkog pothvata.

Veleposlaniku Saboliću Komšić i njegovi suradnici, kako stoji u njihovu priopćenju, skrenuli su pozornost “na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine u području Bosanske krajine čime se izravno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH” uz ocjenu kako ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu.

Tijekom susreta veleposlanika Sabolića i Komšića dužnosnicima Republike Hrvatske upućen je poziv da analiziraju mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem, navodi se u priopćenju što je očevidna aluzija na prijepore oko mogućih izmjena izbornog zakona BiH.

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske, a posebice predsjednici Grabar Kitarović da se u izravnim kontaktima razgovara o ovom, ali i o drugim otvorenim pitanjima, stoji u priopćenju.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori