JOHNSON PORUČIO IRSKOJ: Napuštamo EU 31. listopada bez obzira na sve

Vrijeme:1 min, 56 sec
Britanski premijer Boris Johnson rekao je irskome kolegi Leu Varadkaru, kojega je u utorak nazvao prvi put od preuzimanja dužnosti, da će Velika Britanija 31. listopada napustiti Europsku uniju “bez obzira na sve”, a irski tzv. “backstop” mora nestati iz bilo kakvog sporazuma o brexitu.

 

“Premijer je jasno rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU 31. listopada, bez obzira na sve”, objavio je Johnsonov ured o telefonskom razgovoru dvojice premijera.

Agencija Reuters podsjeća da je u utorak britanska funta oslabila jer ulagači strahuju od kaotičnog izalska Britanije iz Unije.

“Jasno je kazao da će vlada sudjelovati u svim pregovorima koji će se održati odlučno i energično te u prijateljskom tonu, ali i kako on prvenstveno želi izaći iz EU sa sporazumom, no samo onim koji će poništiti backstop”, stoji u izjavi Johnosonova ureda.

No, Varadkar je Johnsonu rekao da se o sporazumu o povlačenju iz EU ne može ponovno pregovarati te da “zadovoljavajuća” alternativna rješenja još nisu pronađena.

Irski i britanski premijer u utorak su prvi put telefonski razgovarali otkako je Johsnon preuzeo dužnost prije šest dana, izvijestila je irska nacionalna televizija RTE.

“Alternativna rješenja mogla bi zamijeniti backstop u budućnosti, no za sada nisu pronađena niti predstavljena zadovoljavajuća rješenja”, rekao je Varadkar prema izjavi irske vlade.

Ranije je Varadkar upozorio da bi brexit bez sporazuma mogao dati poticaj ponovnom ujedinjenju Republike Irske sa Sjevernom Irskom, pokrajinom koja je u sastavu UK-a.

Varadkar je Johnsona pozvao u Dublin kako bi razmijenili mišljenja o brexitu te raspravili o bilateralnim pitanjima koja se tiču Sjeverne Irske, Sporazuma na Veliki Petak te zajedničkog područja putovanja, poručili su iz ureda.

Sigurnosni mehanizam (“backstop” na engleskom), predviđen sporazumom između EU i Velike Britanije o razdruživanju krajnja je mjera koja bi granicu između članice Europske unije Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, trebala ostaviti otvorenom. Svrha je “backstopa” izbjeći povratak fizičke granice između te britanske pokrajine i susjedne Irske kako bi se očuvao mirovni sporazum iz 1998., ali i cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta.

Ukidanje graničnih kontrola između dviju država bilo je jedan od ključnih aspekata Sporazuma na Veliki petak iz 1998. kojim su završena desetljeća krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj. London odbacuje ideju o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji jer bi to stvorilo prepreke u trgovini s ostatkom UK-a.

 

H/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)