Nastavak strateškog partnerstva – Predsjednica Republike u važnom posjetu Izraelu

Vrijeme:2 min, 0 sec
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović putuje u posjet Izraelu, gdje se u ponedjeljak sastaje sa svojim domaćinom, predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yulijem-Yoelom Edelsteinom i ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom.

 

Gospodarstvo, razmjena znanja u visokim tehnologijama, poljoprivreda te suradnja u sigurnosti i obrani s naglaskom na kibernetičku sigurnost i protuterorizam bit će glavne teme razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović  i izraelskog državnog vrha tijekom državničkog  posjeta u cilju podizanja odnosa na veću razinu, doznaje se iz izvora bliskih Pantovčaku.

Radi se o nastavku partnerske suradnje dviju strana, kao i strateškog opredjeljenja Hrvatske za bliskom suradnjom s tom, kako podsjeća izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, “geografski i geostrateški izoliranom” bliskoistočnom državom.

Riječ je također o uzvratnom posjetu nakon što je u srpnju prošle godine Rivlin bio prvi izraelski predsjednik u državničkom posjetu Hrvatskoj.

Ovaj državnički posjet dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatska odustala od kupovine 12 izraelskih rabljenih borbenih zrakoplova F-16 Barak, vrijednih 500 milijuna američkih dolara, jer SAD nije Izraelu dao zeleno svijetlo za prodaju nadograđenih zrakoplova trećoj  strani.

No, iako je taj posao propao, zbog čega se glavni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam ispričao službenom Zagrebu, dvije zemlje su odlučne nastaviti dijalog te se, kako se doznaje, razgovara o izgradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj, kao i ostalih elemenata iz “paketa F-16”.

Suradnja u sigurnosti i obrani se nastavlja, potvrdio je izvor na Pantovčaku, a naglasak je na protuterorizmu i kibernetičkoj sigurnosti. Predsjednica će u srijedu, posljednjeg dana posjeta, sudjelovati na skupu posvećenom upravo kibernetičkoj sigurnosti, a dvije će strane potpisati sporazum o suradnji na tom području.

Hrvatska želi s Izraelom posebice osnažiti i suradnju na području poljoprivrede te promovirati luku Rijeku kao “mediteranska vrata srednje Europe” za robu i dobra s Bliskog istoka i Azije.

Grabar-Kitarović, u čijem se izaslanstvu nalaze ministar gospodarstva Darko Horvat i  Duško Grabovac, zamjenik člana predsjednika uprave Luke Rijeka, u svoj je raspored uvrstila i posjet Haifi gdje će se potpisati sporazum o suradnji dviju luka, Rijeke i Haife te inaugurirati katamaran izgrađen u Hrvatskoj.

Kao i 2015., tijekom radnog posjeta, predsjednica će i ovaj puta u Jeruzalemu posjetiti Muzej holokausta Yad Vashem, a nakon ceremonije polaganja vijenca dvije će strane na pet godina obnoviti Memorandum o suradnji u području poučavanja holokausta između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Yad Vashema.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)