Tršćansko-riječki salon fašističkih čuda

Vrijeme:4 min, 35 sec
Kad grad Rijeka “nema muda”, onda ide “tršćanski salon fašističkih čuda”! Rijeka je već dugo grad kojim vlada “Yugoslavenski komunistički ološ” (YKO), kojeg savršeno predstavljaju dva buhtlasta lokalna moćnika: Slavko Linić i Vojko Obersnel.

Zajedno upropaštavaju grad od 1993., dakle punih 26 godina. Zahvaljujući njima, Hrvatska ima utisak da je Rijeka “Kuća cveća i Galeba”, međutim, istina je ipak nešto drugačija. Naime, 12. rujna 1919. godine talijanski pjesnik i političar Gabriele D’Annunzio postvario je u Rijeci fašizam. I tako je “njihova crvena Rijeka” bila izvorno nešto tamnija, a crveno je bila tek boja krvi Hrvata koje su fašisti malo tukli, malo proganjali, malo pljačkali i malo im palili knjige i brodove! To je bila prva, svjetska, crna revolucija u gradu na Kvarneru!

U drugom poluvremenu, nakon 1945., Titin “Yugoslavenski komunistički ološ” etnički je očistio 30.000 Talijana iz grada, ne bi li od “Fijume” napravio “Kuću cveća i Galeba”. Kako je legendarna nesposobnost dvojice gradonačelnika Rijeku pretvorila u luku bez brodova i bez industrije, naprasno su se okrenuli turizmu u koji su upregnuli četiri prastara hotela!

Shvativši koliko su zapravo smiješni odlučili su, do Udbine vile na Biviu, sagraditi Hilton (?!) i oprati nešto partijskog novca. Kao i sve ostalo u gradu na Potoku, tako je i taj “turistički” zahvat bizaran i neuvjerljiv. Naime, ogroman kompleks gradi se uz posve uništenu cestu koja povezuje Rijeku i Opatiju i to na mjestu gdje je najzagađenije more na Jadranu – zbog Dječje bolnice Kantrida koja ispušta sve otpadne vode nedaleko Hiltona!?

Koja je uloga Trsta u riječkim bedastoćama?

Trst, koji ima podjednako napornu povijest kao i Rijeka – no puno razumnije političare! – zaključio je da treba obilježiti 12. rujna 1919. kad je “Rijeka bila vraćena majci domovini Italiji”, a kad je Gabriele D’Annunzio otvorio širom vrata i Benitu Mussoliniju (dolazi na vlast 1922.) i Adolfu Hitleru (dolazi na vlast 1933.). U dojmljivom izložbenom prostoru nekadašanje Ribarnice (službeno “Salone degli incanti” – “Salon čuda”) prebačen je velik dio postava iz D’Annunzijeve vile Vittoriale, a taj postav čvrsto je vezan uz prvi grad svjetskog fašizma, gle čuda, mutnu i mutavu Fijumu, zvanu Peka, a ponekad i Rijeka. Giordano Bruno Guerri, voditelj “Vittorialea” na jezeru Garda, postavio je izložbu “Neposlušan” (“Disobbedisco”) kao mali prilog Rijeci, toj nesretnoj, lažnoj Europskoj prijestolnici kulture 2020. Izložba u Trstu je najbolje što će biti izloženo vezano uz Rijeku 2020.!

Zanimljivo je da je Vojko O. (Velo Niš) vrlo srdačno primao bratske crne fašiste iz Uprave grada Rijeke u egzilu (?!), da je vratio skulpturu dvoglavog orla na Gradski toranj, kojeg su njegovi crveni fašisti srušili poslije drugog svjetskog rata kao simbol najcrnjeg fašizma (?!), da je nedavno preimenovao trg ispred D’Annunzijeve Guvernerove palače u Rijeci u Trg Riccarda Zanelle (riječki autonomaš koji je deset godina živio u beogradskom hotelu “Moskva” na račun srpske vlade!), jer nije imao “muda” da ga nazove Trg Gabriele D’Annunzija, kako su ga bili nazvali crni fašisti!

Vojko o. (miće niš) nije imao “muda” da za Europsku prijestolnicu kulture 2020. osigura veliku izložbu o D’Annunziju, da Korzu vrati lijepo ime Corso Vittorio Emanuele III., a Krešimirovoj ulici Viale Benito Mussolini, ili barem Viale delle Camicie Nere, a svom sjedištu Banco di Roma, već svoje anti-hrvatstvo, iskreno i duboko, hrani provincijskim bedastoćama konceptualnih umjetnika, koji bi nas trebali uvjeriti da je drug Tito imao sjajnih ideja – poput Križnog puta ili Golog otoka! – i da je ruzinavi brod “Galeb” najvažninji projekt Europske prijestolnice kulture 2020. – jer je na njemu bila “ljubičica krvava”?!

U tom bizarnom provincijskom ludilu, grad je krenuo s velikim radovima u već spomenutoj Krešimirovoj ulici (Viale delle Camicie Nere, odnosno Viale Benito Mussolini!) i doveli su do kolapsa prometa u gradu bez turista, jer su poslije dva dana kopanja naišli na zatrpanu luku lazareta cara Karla VI. i nemaju pojma kako bi dalje, naime da li iskopine imaju neku vrijednost i što će s morem, koje je prodrlu u iskop?! Gotovo je sigurno da će ovi bezumni komunalni radovi biti najveći doživljaj za sve zalutale goste u Rijeci 2020.!

Kako je nesposobnost Vojka “Niš” dosegla epske dimenzije, onda mu je i Gradsko vijeće (barem na neko vrijeme!) otkazalo poslušnost, pa nije uspio dobiti podršku za daljnje zaduživanje prezaduženog grada!

Dakle, poruka svim Riječanima: ako želite doživjeti malo glamura u svom bezveznom, ruševnom gradiću odite u Trst, u “Salon čuda” u tršćanskoj luci (koja ima pet puta veći teretni promet od riječke!) i pogledaju blistave trenutke iz riječke prošlosti, kad je Rijeka bila svjetski problem, kad je u Rijeku dolazio Mussolini kako bi poslušao savjete Komandanta D’Annunzija, kad su se unutar riječkog fašizma događale svjetski relevantne umjetničke akcije!

Izložba u Trstu bit će otvorena do 3. studenog 2019. i to je prilika Riječanima (ali i svim drugima!) da prošeću Trstom i shvate zašto je Trst svake godine ili prvi ili među prvim gradovima u Italiji po kvaliteti života, a zašto je Rijeka posve devastirana i ruinirana i zašto je, tu u Zagrebu, zovu “crvena septička jama”. Davno su prošli dani balkanskog kupovanja traperica u Trstu, sad je vrijeme za posjet izložbama! “Da nam živi Trst, Europska prijestolnica kulture 2019/20.”!

Uzgred budi rečeno, 12. rujna ove godine u Trstu će biti postavljen i spomenik Gabriele D’Annunziju – koji je već odliven! Možda je to šansa za Vojka “niš” da se nađe s kolegama iz uprave Grada Rijeke u egzilu…

“Crni i crveni fašisti svih zemalja – ujedinite se!” – pokraj spomenika Pjesnika i Komandanta. I potom svi na krstarenje “Galebom” prema Golom otoku!

 

F. Perić/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)