JER IH SE NE TIČE MUP RS nema ništa protiv da radikalni islamisti budu smješteni u Salakovac

Vrijeme:3 min, 0 sec

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske podržava prijedlog ministrice za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Semihe Borovac da u migrantski centar Salakovac kod Mostara budu smještene obitelji povratnika sa sirijskog ratišta.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da se izjava Borovac vjerojatno odnosila na supruge i djecu državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima.

On je ocijenio da je riječ o osjetljivim kategorijama o kojima svaka država ima obavezu voditi brigu bez obzira na to što je “glava obitelji” radikalni element.

“Što se nas tiče, nemamo ništa protiv da te osjetljive kategorije budu smještene u Salakovac, kao što nemamo ništa protiv ni da oni koji su ratovali na strani radikalnih islamista u Siriji ili nekom drugom svjetskom žarištu, nakon što odgovaraju i odsluže kaznu za to, budu smješteni u Salakovac”, rekao je Ćulum za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, ako povratnici budu smješteni u Salakovac bit će pod stalnim nadzorom za razliku od sadašnje situacije kada su pod privremenim nadzorom.

“Sigurnosne službe kažu da operativno pokrivaju te osobe nakon što se vrate s ratišta i budu procesuirani, ali kada ih upitate drže li ih pod stalnim nadzorom, dobijete negativan odgovor. Veliko je pitanje koliko sigurnosne službe imaju kapaciteta pokrivati te osobe”, dodao je Ćulum.

On je pojasnio da je neka osoba pod stalnim nadzorom kada je smještena u odgovarajućoj ustanovi ili ako je meta posebnih istražnih radnji, odnosno tajnog praćenja i prisluškivanja, za što opet treba stvoriti posebne zakonske uvjete kako bi sud mogao izdati odobrenje za tajno praćenje.

“U svakom slučaju, bolje je da budu smješteni u Salakovac, nego da je jedan u Ošvama, drugi u Zenici, treći na nekom trećem mjestu i tako dalje”, zaključio je Ćulum.

Ovakav stav Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske mogao bi se protumačiti kroz tvrdnju “sve dok se nešto ne događa u RS ne tiče nas se i u Federaciji radite što god hoćete”, piše Hrvatski Medijski Servis. Na događanja u neposrednoj blizini Mostara dužnosnici iz RS gledaju s lagodne i konformne pozicije, dok istovremeno kategorički odbijaju prihvatiti ilegalne migrante na svom teritoriju. Tako da je vrlo izvjesno da bi i oni, također, bili protiv da se obitelji povratnika sa sirijskog ratišta smjeste na teritorij RS.

Hrvati kategorično protiv

Istovremeno, hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti protiv su ideje ministrice Borovac da se obitelji radikalnih islamista smjeste u Salakovac i time ugroze sigurnosnu situaciju u HNŽ-u.

Podsjećamo, ministar pravde u Vijeću ministara BiH, Josip Grubeša, kazao je da je nedopustivo da se obitelji bivših pripadnika ISIL-a smjeste u prihvatni centar u blizini Mostara.

-Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac nije nadležna za upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH – naveo je Grubeša u priopćenju za javnost.

Skupina od 16 zastupnika u Skupštini HNŽ u zajedničkoj izjavi za javnost naveli su da čin ministrice Borovac ne znači ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine.

Skupštinski zastupnici kategorički su izjavili da HNŽ neće biti poligon za eksperimente te da HNŽ-u ne trebaju niti migranti pa tako niti sljedbenici kulture nasilja i ratovanja.

Pokušaj destabilizacije Hercegovine

Ostaje za vidjeti kako će se ova situacija dalje razviti, te hoće li iza inicijative ministrice Borovac stati i ostali bošnjački dužnosnici u namjeri da se područje Hercegovine ovim činom pokuša destabilizirati.

U svakom slučaju, hrvatski politički predstavnici zauzeli su jasan stav da te osobe nisu dobrodošle na područje Hercegovine te da neće dopustiti da se ovi problemi rješavaju preko leđa građana HNŽ-a.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)