SUMMIT G20; Britanska premijerka May poručila Putinu da okonča “neodgovorne aktivnosti”

Vrijeme:1 min, 5 sec

Britanska premijerka Theresa May rekla je u petak Vladimiru Putinu kako Rusija mora okončati svoje “neodgovorne i destabilizirajuće aktivnosti” ako želi da se odnosi između dvije zemlje, pogoršani trovanjem bivšeg ruskog špijuna na britanskom tlu, poboljšaju.

May je ruskom predsjedniku tijekom sastanka na summitu G20 također rekla kako želi da dvojica Rusa, odgovornih za napad na Sergeja Skripalja u Salisburyju prošle godine, budu dovedeni pred sud, poručili su iz njezina ureda.

“Premijerka je rekla kako je upotreba smrtonosnog nervnog sredstva na ulicama Salisburyja dio šireg niza neprihvatljivog ponašanja te je doista čin vrijedan prezira koji je uzrokovao smrt britanske građanke, Dawn Sturgess”, navodi se u izjavi.

“Naglasila je kako ostajemo otvoreni za drugačiju vrstu odnosa, no kako bi to bilo moguće, ruska vlada mora odabrati drugi put”, prenosi Reuters.

Putin je odbacio optužbe Velike Britanije o umiješanosti Rusije u napad nervnim plinom, sugerirajući kako su obje strane spremne zaboraviti incident, prenosi dpa.

“Smatram da su Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo zainteresirane za potpunu obnovu odnosa, nadam se da će biti učinjeni barem početni koraci”, rekao je Putin za Financial Times.

Dodao je kako špijuni koji izdaju svoju zemlju moraju biti kažnjeni.

“Ne kažem da je incident u Salisburyju način na koji to treba učiniti… no izdajnici moraju biti kažnjeni”, rekao je.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori