IRAN PORUČIO AMERIKANCIMA: Ako želite razgovarati, pokažite nam poštovanje

Vrijeme:1 min, 27 sec
Sjedinjene Države neće prisiliti Iran na pregovore, ali ako se vlasti u Washingtonu budu odnosile s poštovanjem, Teheran će odgovoriti u skladu s tim, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif.

Dvije zemlje u sve su oštrijem sukobu od svibnja kada je Washington povećao pritisak na Teheran naredivši svim zemljama da zaustave uvoz iranske nafte.

Washington je pooštrio sankcije i poslao dodatne snage na Bliski istok, a američki borbeni zrakoplovi zamalo su izvršili zračne udare na Iran kao odmazdu zbog iranskog obaranja američkog drona.

“Iran nikad neće popustiti pritisku SAD-a… Ako žele razgovarati, trebaju pokazati poštovanje”, rekao je Zarif u govoru koji je uživo prenosila iranska državna televizija.

“Nikada ne prijetite Irancu… Iran se uvijek odupirao pritiscima i uzvraćao poštovanjem kada je bio poštivan”, dodao je Zarif.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na pregovore s Iranom “bez preduvjeta”.

Teheran je isključio mogućnost razgovora s Trumpom dok se SAD ne vrati nuklearnom sporazumu iz kojega se povukao prošle godine, a zadnje američke sankcije protiv iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija nazvao je “idiotskima”.

Hamnei je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora sa SAD-om dok je iranski predsjednik Hasan Rohani, koji je zauzeo puno pragmatičniji pristup odnosima s Washingtonom, ranije signalizirao da su razgovori mogući ako se ukinu sankcije.

Kao odgovor na povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma, Iran je u svibnju najavio da će učetverostručiti proizvodnju nisko obogaćenog uranija, a diplomati navode da ga samo nekoliko dana dijeli od dostizanja maksimalne dozvoljene supstance prema nuklearnom sporazumu.

U zadnjim razgovorima u petak u Beču kojima se nastojalo uvjeriti Iran da odustane od planova probijanja ograničenja, iranski izaslanik je rekao da su europske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma, ponudile premalo zauzvrat.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori