Vatikan razmišlja o zaređivanju oženjenih muškaraca

Vrijeme:2 min, 0 sec

Objavom dokumenta koji otkriva da Sveta Stolica razmišlja o ređenju oženjenih muškaraca u Amazoniji Vatikan je odškrinuo vrata takvoj mogućnosti, ali ne odstupa od svećeničkog celibata za koji papa Franjo kaže da je “dar Crkvi”.

“Postoji potreba da Crkva prouči mogućnost da u najzabitnijim dijelovima tog područja starije muškarce, poželjno je da to budu domaći ljudi, poštovani i ugledni članovi svojih zajednica, pripusti u svećenički red”, piše u dokumentu pripremljenom za sinodu biskupa iz Amazonije od 6. do 27. listopada u Vatikanu.

Papa govorio da je celibat dar Crkvi

Papa je još u ožujku 2017. javno kazao da “razmišlja” o mogućnosti ređenja uzornih muževa (“viri probati”), čime isključuje takvu mogućnost za mladiće i, naravno, žene.

U siječnju je Papa jasno odbacio svako odbacivanje svećeničkog celibata koji naziva “darom Crkvi” i za koji kaže da ne može biti “optativan”.

“Mislim da je celibat dar Crkvi. Drugo, ne slažem se da celibat bude opcija”, izjavio je Papa.

On je ipak ponovno predvidio “neke mogućnosti (prilagodbe) za udaljena područja”, kao što su Pacifički otoci ili Amazonija, kada za to postoji “pastoralna potreba”.

“O tome se razgovara s teolozima, nije to moja odluka”, dodao je oprezno Papa, piše agencija France Presse.

Celibat nije dogma

Tako je 2014. dva puta u manje od tri mjeseca papa Franjo potaknuo raspravu o celibatu.

“Svećenički celibat nije dogma”, rekao je novinarima. Osim toga, “oženjeni svećenici unutar Crkve postoje”, rekao je i spomenuo anglikance koji su pristupili Rimu, zatim katoličke kopte te neke svećenike Istočnih crkava.

“Vrata su, dakle, odškrinuta”, rekao je papa Franjo i probudio nadu svih katolika sklonih ređenju oženjenih muškaraca.

Formirani su deseci udruga, ponajprije žena koje su se udale za svećenike, kako bi senzibilizirale Vatikan za to pitanje.

Papi Franji se prije pet godina pismom obratilo 26 ‘supruga svećenika’ s molbom da ih primi kako bi mu svjedočile o “patnji” koju trpe živeći skriven život.

Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, Franjo je bio blizak prijatelj s argentinskim biskupom Jeronimom Podestom koji se odrekao svećeničkog zvanja zbog ljubavi prema jednoj ženi.

Nedavno su pedofilski skandali potaknuli raspravu o svećeničkom celibatu, napose u Australiji gdje je spektakularno osuđen kardinal George Pell zbog seksualne agresije nad djecom u crkvenom zboru.

Katolička crkva u Australiji tada je priznala da bi svećenički celibat mogao biti čimbenik koji je pridonio pedofiliji, prenosi agencija France Presse i dodaje da je Crkva zbog toga preporučila “psihoseksualnu” izobrazbu.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori