HDZ obilježava 30. obljetnicu utemeljenja

Vrijeme:1 min, 28 sec

HDZ danas obilježava 30. obljetnicu utemeljenja. Izaslanstvo stranke predvođeno njezinim predsjednikom i premijerom Andrejom Plenkovićem položilo je vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana.

– Danas je 30. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, stranke koju je osnovao prvi predsjednik Franjo Tuđman, koji je zajedno s utemeljiteljima, uz potporu hrvatskoga naroda, hrvatskih branitelja, u prvih deset godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvario sve ključne, strateške nacionalne zadaće, a to je stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskoga Podunavlja, vrlo jasno zacrtani put prema Europskoj uniji i NATO-u… – rekao je tom prigodom predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica izjavio je kako je riječ o ”velikoj obljetnici najveće i najuspješnije hrvatske stranke koja je u ključnim trenucima uvijek znala naći odgovore na pitanja hrvatskog društva i njegove budućnosti,a pogotovo 1989. kada je vladala opća pomutnja, nesigurnosst i neizvjesnost u pogledu hrvatske budućnosti”.

-Ali Hrvatska demokratska zajednica nikada nije bila staromodna. Ona nije nastala na konceptu obnavljanja neke od povijesnih hrvatskih stranaka, poput HSS-a i HSP-a, nego je politički, organizacijski i kadrovski ponudila potpuno novi okupljajući koncept jer je imala sreću da je na svom čelu imala dr. Franju Tuđmana, osobu koja je bila dovoljno snažna da taj okupljajući koncept može nametnuti i braniti od svih koji taj koncept nisu razumjeli, rekao je Kapulica.

Poslijepodne će biti održana Svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a zatim slijedi druženje u prostorijama Nogometnog kluba Jarun i tradicionalna nogometna utakmica između ‘momčadi HDZ-a i zvijezda’.

Podsjetimo, 17. lipnja 1989. godine, na utemeljiteljskoj skupštini HDZ-a, održanoj u prostorijama Nogometnog kluba Borac na Jarunu, dr. Franjo Tuđman izabran je za predsjednika HDZ-a.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)