Blagdan Presvetoga Trojstva je jedan od najvažnijih u crkvenoj godini. On nas upozorava gdje je naš cilj i gdje je snaga našeg života, iz čega možemo razumjeti ljudski život i hod kroz povijest. 

Crkva danas slavi blagdan Presvetoga Trojstva, jedan od najvažnijih u crkvenoj godini. On nas upozorava gdje je naš cilj i gdje je snaga našeg života, iz čega možemo razumjeti ljudski život i hod kroz povijest. Isus nam je otkrio najveću tajnu o Bogu: Bog nije osamljenik, Bog je neizreciva zajednica ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga. U Bogu su trojica, tri osobe. Stoga znamo reći, samo je jedan Bog, a u Bogu su tri božanske osobe. Tajnu ‘trojedinog’ Boga nazivamo Presveto Trojstvo ili, kako se ponegdje veli, Sveta Trojica. Ta stvarnost naše vjere premašuje i nadilazi naš razum. Boga ne možemo potpuno shvatiti ni izraziti, jer ‘Bog je veći od našeg srca i naše pameti’, kako kaže sveti Ivan.

No, u svojoj se vjeri oslanjamo na riječi Isusa Krista, Sina Božjega koji nam je objavio tu najdublju tajnu o Bogu. On je rekao: ‘Sve je meni predao Otac moj, i nitko ne pozna Sina doli Otac, niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.’ Svoju vjeru u Presveto Trojstvo izražavamo kad god se križamo znakom križa i ispovijedamo: ‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga’. Time obnavljamo svoje krštenje jer smo po Isusovu nalogu tako kršteni i krstom posvećeni Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.

Po evanđelju po Mateju, Isus na dan svoga uzašašća učenicima daje posljednju zapovijed: ‘Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!’ Isusova je želja da se svi spasimo i živimo vječno uronjeni u život Presvetog Trojstva. “U Njemu doista, živimo, mičemo se i jesmo!” (Dj 17, 28).

Molitva Presvetom Trojstvu

Presvijetlo, presveto Trojstvo, klanjam ti se, hvalim te i blagoslivljam! Željela
bih te po svu vječnost hvaliti i slaviti! O da mi je poći po svem svijetu
propovijedati tvoju svetost, veličanstvo i neizmjernost – da te svi ljudi hvale i
slave! O jedini i trojedini Bože, vjerujem u tebe i ljubim te, jer si ti početak i
svrha moga života! O presveto Trojstvo, po tebi se klanjam Bogu Ocu koji je
Otac moje duše. O Oče moj, Oče moj, sva ti se predajem. Oče, u ruke tvoje
izručujem duh i život svoj! O Oče moj, ti sama ljubavi koja se izlijeva po tvom
Svetom Duhu i tvojoj utjelovljenoj Riječi, o preveliko otajstvo, trojedini Bože u
jedinstvu – sva ti se predajem. Amen.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.