Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

Vrijeme:3 min, 0 sec

S ciljem očuvanja sjećanja na Vukovar i Domovinski rat, Ministarstvo branitelja pokrenulo je projekt Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” – mjesto na kojemu se na moderan, suvremen i dostojanstven način uči nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata.

S ciljem očuvanja sjećanje na Vukovar i Domovinski rat, Ministarstvo branitelja pokrenulo je projekt Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” – mjesto na kojemu se na moderan, suvremen i dostojanstven način uči nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata, mjesto koje će na prepoznatljiv će način spojiti prošlost, sadašnjost i budućnost. Centar je sa svojim radom započeo 2. siječnja 2014. godine, kao uspješan pilot projekt, koji se sukladno tome nastavlja i ove školske godine. Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50 000 učenika osmih razreda, iz cijele Hrvatske, odnosno 300 učenika dnevno.

Djelatnost Memorijalnog centra Domovinskog rat

Djelatnost Javne ustanove je upoznavanje učenika i drugih posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar. Projekt predviđa dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. U sklopu dvodnevnog posjeta učenici osmih razreda će biti smješteni u vukovarskoj vojarni, a posjetit će i najznačajnije vukovarske lokacije iz Domovinskog rata.
U vremenu održavanja pilot-projekta „Dvodnevni posjet osmih razreda Vukovaru“ od listopada 2014. godine do lipnja 2015. godine Vukovar i Javnu ustanovu „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ posjetilo je 6 084 učenika iz pet slavonskih županija, a za njihovu prehranu bilo je zaduženo šest vukovarskih restorana.

Memorijalne lokacije

Javna ustanova upravlja i održava sljedeće objekte u Vukovaru, koje učenici posjete u sklopu svog obilaska:

·                            Spomen-dom “Ovčara”
·                            Spomen-obilježje mjesto masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata “Ovčara”
·                             Spomenik na Trgu žrtava Ovčare
·                            Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata
·                            Hangar “Veleprometa”
·                            “Memorijalni centar Domovinskog rata”
·                            Vodotoranj
·                            Spomen-obilježje poginulim braniteljima Trpinjske ceste i Borovog naselja
·                            Središnji križ
·                            Dom ratnika Lužac
·                            Spomen-obilježje Bogdanovci
·                            “Kukuruzni put”
·                            ostala mjesta sjećanja na stradale u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata

Prvog će dana učenici pogledati prezentaciju na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, razgledati centar grada Vukovara i Gradski muzej Vukovar te posjetiti Muzej Vučedolske kulture.

Drugoga dana posjetit će mjesta posebnog pijeteta: „Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica 1991.“, Vojarna 204. brigade, Spomen-dom Ovčara, Masovna grobnica Ovčara, Spomen-dom Trpinjska cesta, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Središnji križ.

Škola mira završna je faza dvodnevne terenske nastave učenika i učenica s ciljem da oni iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Cilj je učenicima i učenicama prenijeti pozitivno ozračje u kojem će se razvijati kao odgovorni građani svjesni neophodnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira.

Investicijski projekti u 2014. i 2015. godini

Tijekom 2014. godine u građevinske objekte Memorijalnog centra uloženo je 2.051.705,00 kuna. Izrađena je cjelokupna projektno-tehnička dokumentacija za unutrašnje preuređenje prostora i poboljšanja energetske učinkovitosti objekata: Portirnica objekt br. 1, Upravna zgrada objekt br. 2., Restoran s kuhinjom objekt br. 4, Hangar s nadstrešnica objekt br. 14, Servisna radionica objekt br. 15, Infrastrukture u MCDR Vukovar. U financijskom planu Javne ustanove ”Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” predviđeno je da će se u 2015. godini utrošiti oko 25.000.000,00 kuna za dodatna ulaganja na građevinskim objektima.  Plan je da hosteli, u razdobljima kada nisu popunjeni učenicima, budu otvoreni za tržište i sve posjetitelje zainteresirane za upoznavanje s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar.

 

branitelji.gov.hr/ https://branitelji.gov.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)