LIPANJSKE ZORE Udruge proistekle iz Domovinskog rata posjetile kako je HVO oslobodio Mostar od srpsko-crnogorskog agresora

Vrijeme:2 min, 59 sec

Povodom  obilježavanja 27. obljetnice oslobođenja Mostara od srpsko-crnogorskog agresora u akciji HVO-a “Lipanjske zore” Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata  grada Mostara oglasila se prioćenjem za javnost u kojem podsjećaju na povijesni tijek događaja koji su doveli do oslobođenja Mostara. Također se navodi da će se oblljetnica obilježiti svetom misom i polaganjem vijenaca na Buni kao i polaganjem vijenaca za sve žrtve Uborka i Sutine.

Priopćenje  Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Mostara prenosimou cijelosti:

“U noći s 13. na 14. lipnja 1992. godine, general Slobodan Praljak odlučuje da se krene u oslobađanje lijeve obale rijeke Neretve. U Općinskom stožeru HVO-a u Mostaru zapovjednici postrojbi dobivaju zapovijedi prema kojima rano ujutro 14. lipnja treba početi prelaziti rijeku Neretvu te tako iznenaditi srpsko-crnogorskoga agresora.

Prema planu, u samom gradu Mostaru u tri sata ujutro trebalo je čamcima započeti prelazak preko Neretve na tri mjesta, a jedan dio je trebao prijeći preko, tada još uvjetnoga, Staroga mosta.

Uspješno forsiranje rijeke Neretve u čamcima i prelazak na lijevu obalu Neretve izveo je zapovjednik satnije Cernica Karlo Džeba sa svojim vojnicima na zadanom pravcu.

Nakon neuspješnog pokušaja prelaska Staroga mosta od strane pripadnika samostalnog bataljuna, skupina pripadnika IV bojne „Tihomir Mišić“ koja je držala crtu bojišnice Cernica – Stari most – Jusovina, a kojom je zapovijedao Milenko Leventić, u prijepodnevnim satima 14. lipnja prešla je čamcem Neretvu na „Bunuru“, i zauzela položaje na lijevoj obali rijeke Neretve od Kujundžiluka preko Tepe do muzeja te osigurala ostalim snagama prelazak preko Staroga mosta.

Pripadnici IV. bojne „Tihomir Mišić“ uklonili su bodljikavu žicu na lijevoj strani mosta, razminirali Stari most i stavili pod nadzor lijevu obalu Neretve sve do Lučkoga mosta.

Nakon žestoke borbe snage HVO-a zauzimaju položaje u okolici Ulice maršala Tita u istočnom dijelu grada Mostara. Oko podneva 14. lipnja, kada su se stekli uvjeti da se pređe preko Staroga mosta, pristiže još snaga HVO-a. Mostobran drže pripadnici IV. bojne HVO-a „Tihomir Mišić“. Tu noć su branitelji i osloboditelji Mostara ostali na zauzetim položajima. Sutradan, 15. lipnja 1992., nastavlja se oslobađanje cijeloga niza naselja i mjesta na lijevoj obali Neretve. Istoga dana, 15. lipnja, pripadnici IV. bojne HVO-a „Tihomir Mišić“ ovladali su strateški važnim Sjevernim logorom.

Prijelaz Neretve čamcima uspješno je obavljen i na Buni. U jutarnjim satima 14. lipnja samostalna satnija Buna s jednim vodom VP HVO-a i potpomognuta dijelom IV. gardijske brigade, dijelom „Kažnjeničke bojne“ i dijelom HOS-a, krenula je iz smjera Baćevića preko rijeke Neretve i oslobodila područje Bune u prijepodnevnim satima istoga dana.

Dio VII. bojne HVO-a prelazi rijeku Neretvu 14. lipnja, a drugi dio 15. lipnja. Uz borbena djelovanja u večernjim satima 15. lipnja oslobađaju područja Blagaja i Gnojnica, da bi 16. lipnja uspostavili i utvrdili crtu obrane Busak – Vranjevići – Ravnice.

Snage V. bojne i IV. bojne „Tihomir Mišić“ HVO-a u jutarnjim satima 16. lipnja, oslobađaju Južni logor i prostor Opina.

Snage II. bojna HVO-a 16. lipnja, u poslijepodnevnim satima, zauzima zloglasno brdo Fortica iznad grada Mostara.
Ovom akcijom oslobođen je istočni dio grada Mostara te naselje Blagaj.

Obljetnicu oslobađanja Bune, dana 14. lipnja 2019. g. obilježit ćemo po sljedećem rasporedu:

• u 10.00 sati –Sveta misa za poginule branitelje u crkvi na Buni
• u 11.00 sati – polaganje vijenca kod spomen-parka na Buni uz prigodan program.

Također u znak sjećanja na poginule braniteljeistoga dana, 14. lipnja 2019., položit ćemo vijence:

• u 11 i 30–za sve žrtve Sutine
• u 12.00 sati –za sve žrtve Uborka”, priopćeno je iz Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Mostara.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo