PERCEPCIJA MEDIJSKOG SARAJEVA Zbog istog postupka Izetbegović „heroj“, a Dodik „zločinac“

Vrijeme:2 min, 3 sec

Sukladno ustaljenoj diplomatskoj praksi veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann poslala je zahtjev za oproštajni prijem kod predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a on ju je odbio primiti te joj uputio pismo u kojem kaže kako je zahtjev odbio jer je nezadovoljan radom u njenom mandatu.

“Imajući u vidu da Vas, kao predsjedatelj i srpski član Predsjedništva BiH, nisam ni primio u nastupnu posjetu, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajnim susretom”, kaže Dodik, dodajući kako su njezini javni istupi i diplomatske aktivnosti tijekom boravka u Sarajevu bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, a obećao je o tome “obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Pored toga, kao veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja. Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško povijesno breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu”, napisao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

On je napomenuo kako visoko cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana.

Dodik je na kraju pisma sa žaljenjem konstatirao kako ona nije bila odgovarajući predstavnik takve jedne Njemačke.

Inače, ovo nije jedini slučaj da najviši bh dužnosnici odbijaju sastati se sa stranim veleposlanicima.

Ostat će zabilježeno da je 2014. godine u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbio službeni susret s nerezidentnim veleposlanikom Izraela za BiH Davidom Koenom, jer da mu, nakon 1.000 ljudi ubijenih u Gazi po tko zna koji put, “srce nije to dopustilo”.

Kako velika većina sarajevskih medija osobe i događaje po defaultu uvijek dijele na loše i dobre tako se dogodilo i sada. U vijesti o tome da je Dodik odbio primiti odlazeću njemačku veleposlanicu barata se s izrazima poput skandala ili incidenta, dok Izetbegovićev postupak nije okarakteriziran ni skandaloznim ni incidentnim, piše Hrvatski Medijski Servis.

Vodeća bošnjačka stranka (SDA) ponukana Dodikovim postupkom priopćila je da je čin predsjedatelja Predsjedništva BiH skandalozan i sramotan te nanosi štetu ugledu Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Izetbegovićeva odluka da kao predsjedatelj Predsjedništva BiH 2014. godine odbije primiti nerezidentnog veleposlanika Izraela u BiH u istim tim medijima dočekana je sa značajnim odobravanjem. Taj postupak dominantno je protumačen kao iskaz moralne podrške ugroženoj „braći“ u Palestini.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori