Eurozastupnica Željana Zovko sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe

Vrijeme:1 min, 1 sec

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na Međunarodnoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe u organizaciji Crnogorske paneuropske unije. Konferencija je održana u Podgorici od 7. do 9. lipnja. Zovko je sudjelovala na nekoliko sjednica, a u subotu se obratila kao gost-govornik na raspravi o perspektivama i izazovima nakon proteklih izbora za Europski parlament.

Zastupnica je govorila i o očekivanjima proširenja Europske unije na Jugoistočnu Europu. U sklopu konferencije sastala se i s Adrijanom Vuksanovićem, zastupnikom crnogorskih Hrvata u hrvatskom vijeću za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je ujedno i potpredsjednik Paneuropske unije Crne Gore.

Konferencija je zaključena usvajanjem Deklaracije čiji je cilj Europa kroz bolju komunikaciju, snažniji angažman u regiji i europska integracija zemalja jugoistoka Europe sa većim fokusom na mlade ljude.

Jugoistočna Europa  i politika proširenja EU-a teme su koje zasigurno zaslužuju biti uvrštene u sam vrh prioriteta novog sastava europskih institucija. Kao članica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, zastupnica Zovko ima veliko iskustvo u području odnosa EU-a u jugoistočnoj Europi. Stoga je u subotu sudionicima predstavila i svoj pogled na nedavno objavljeni Paket proširenja za 2019. Europske komisije, kao i svoja osobna zapažanja o aktualnoj situaciji u regiji.

M.B./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

 

Odgovori