Ivana Petrović: Iz HDZ-a dolaze teorije sabotaža kao da je ’48.

Vrijeme:1 min, 42 sec

Urednica NOVE TV, Ivana Petrović, u “Pregledu tjedna”, osvrnula se na teorije sabotaža, koje dolaze iz HDZ-a, kao da je ’48., godišnje izvješće SOA-e ali i potrebu otvaranja više pandorinih kutija.

-Ne bi bilo na odmet da prvenstveno HDZ-ovci koji su eskivirali lektiru pročitaju ”Ekvinocij”. Pa umjesto besplodnih diskusija tko je kriv za samo četiri mandata na proteklim izborima, teorija crnog labuda koje izazivaju podsmijeh, teorija sabotaža kao da je ’48., štreberskih floskula uklopljenih u ne europski već europeistički narativ o populizmu pokažu malo više političke inteligencije i osobne introspekcije. Izađu iz svoje kapsule među ljude – istaknula je.

Uvjerena je kako u vrhu vlasti ne znaju, ili ne stignu, iskomunicirati da čak ni dobru vijest iz Fitcha o podizanju kreditnog rejtinga.

-Toliko su kapsulirani i zaokupljeni što spašavanjem funkcija što zaštitom love – da čak ni dobru vijest iz Fitcha o podizanju kreditnog rejtinga na razinu investicijskog nisu kadri pojasniti, temeljito običnim rječnikom i van forme samozadovoljnog PR-a – naglasila je.

Osvrnula se i na godišnje izvješće SOA-e i navode o pokušajima diskreditiranja te službe iz susjedne BiH.

-SOA je podnijela godišnje izvješće za javnost. Upozoravaju na džihadiste povratnike, i osvrću se na nedavne pokušaje diskreditiranja službe iz BiH na kojim su islamisti koji su bili u obradi pri pokušaju prelaska granice-predstavljeni kao obični od naše službe mobingirani građani – istaknula je.

Nije propustila komentirati niti činjenicu prema kojoj “sedmero radikaliziranih potencijalnih povratnika ima i hrvatsku putovnicu”.

-Uglavnom nijedan od političkih komentara ne ide korak dalje, u smjeru nužnosti što hitnijih izmjena zakona o državljanstvu i što je još važnije potrebi supstancijarne izmjene Ustava, koji ne dopušta mogućnost otvaranja postupka revizije državljanstava za osobe koje naše državljanstvo nisu dobile pravom rođenja odnosno kriterijima takozvanog prava krvi i tla. A vrijeme za to uključujući i sve sigurnosne izazove je očito dozrijelo koliko god bi to značilo i otvaranje više pandorinih kutija. Što ne bi bilo ni loše da se vidi tko je komu koga kako i zašto – navodi Ivana Petrović.

 

R.H./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo