RUŽA TOMAŠIĆ O USTAŠKIM PJESMICAMA: U međuvremenu sam puno toga naučila

Vrijeme:2 min, 53 sec

Predvodnica Suverenista na ovim EU izborima Hrvatskoj u Ruža Tomašić tijekom mladosti slikala se u ustaškoj uniformi te potpisivala pjesme u kojima se veličao Ante Pavelić. Više puta ih je, kako donosi tjednik Novosti, i sama recitirala.

Između ostalih i sljedeću, naslovljenu “Poglavnik”, i objavljenu 1985. u časopisu Nezavisna država Hrvatska, koju potpisuje svojim djevojačkim prezimenom Budimir.

Poglavniče! Plemeniti vodjo,

obećanje čvrsto ti dajemo,

Medju nama svadje će prestati,

Za slobodu složno umiremo.

Krenut ćemo složno tvojim putem.

Do života tebi ostat vjerni,

A kad život budemo davali,

Zadnje riječi bit će ZA DOM SPREMNI!

Pjesme je recitirala po hrvatskim zavičajnim domovima u Kanadi, prigodno odjevena ustašku odoru pripadnica Ženske ustaške loze i Ženske ustaške mladeži.

– Ne sramim se, tako je bilo tamo dok sam rasla. Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promijenilo i iza nekih stvari danas ne stojim. Gledajući s političke pozicije, naučila sam dosta novoga i shvaćam da nije sve bilo onako kako su mi tada govorili. Nešto nije, a nešto jest – pojasnila je novinarima Ruža Tomašić.

Danas je, priznaje, kritičnija prema nekim elementima ustaške politike. No, nije se spremna odreći ustaškog pokreta.

– Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla? Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo – tvrdi Ruža Tomašić. Razgovarala je o tome sa mnogim ljudima, među ostalima i sa Vinkom Nikolićem. Shvatila je da je ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu.

– Za vrijeme Drugog svjetskog rata dešavalo se puno zločina. Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom – pojasnila je tom prigodom Tomašić.

Vremenom je, kaže, shvatila da je Ante Pavelić bio narcisoidan čovjek i da je puno stvari mogao napraviti drugačije.

-Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda je tada bio rat. Trebalo je živjeti u tom vremenu – poručila je eurozastupnica.

I tvrdi da je pjesme Poglavniku i njegovoj NDH samo potpisivala, ne i pisala. Pravi autor bio je njen mentor Goroslav Madić, koji ju je vidio na čelu ogranka ustaški orijentiranog Hrvatskog oslobodilačkog okreta u Kanadi. Pjesme su objavljivanje u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koje je vodio Pavelićev zet Srećko Pšeničnik, predsjednik HOP-a, organizacije koju je u emigraciji osnovao sam Ante Pavelić.

Ruža Tomašić rođena je u Maglaju u BiH. S 15 godina otišla je sestri u Kanadu, završila Policijsku akademiju i postala prva kanadska policajka na motoru. U Kanadi se udala za Korčulanina Vladu Tomašića. Početkom devedesetih vratila se u Hrvatsku. Bila je tjelohraniteljica prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Potom ulazi u HSP i kao saborska zastupnica postaje jedno od najprepoznatljivijih lica te stranke u njihovim zvjezdanim danima.

Zanimljivo, Ruža Tomašić rijetko je u hrvatskoj javnosti veličala NDH li Antu Pavelića. Umjesto toga, tijekom svoje dvadesetogodišnje političke karijere bavila se konkretnijim temama. Žustro se borila protiv narko-mafije na Korčuli, podržavala je interese hrvatskih ribara, tražila uspostavu gospodarskog pojasa na Jadranu.

Razišla se s Antom Đapićem, osnovala HSP Ante Starčević, a potom i Hrvatsku konzervativnu stranku. Na listi HDZ-a izabrana je u EU parlament 2013. i 2014. godine, da bi sada trijumfirala sa savezom manjih desnih suverenističkih stranaka, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)