ODBOR ZA VANJSKE POSLOVE AMERIČKOG KONGRESA: Mi i EU nemamo jasnu politiku za BiH, zato raste utjecaj Rusije i Kine

Vrijeme:1 min, 1 sec

Nedavno se na jednoj raspravi Odbora za vanjske poslove američkog Kongresa govorilo o BiH, točnije u utjecaju Rusije i postupcima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, piše Glas Amerike.

“Zapadni Balkan je regija koju trebate gledati. Lako je kupiti radio stanice i televizije kako bi se promijenile uređivačke politike i kako bi rekli – ruska politika je dobra, kineska politika u Europi je dobra”, rečeno je na sjednici.

Naglašeno je kako Rusija na BiH gleda kao na laku metu za širenje utjecaja. Milorad Dodik predstavlja veto za pristupanje NATO-u i dok je on na vlasti teško da će BiH ući u NATO, pa čak i u Europsku uniju, rečeno je na Odboru.

“Dozvolili smo da naš utjecaj oslabi, a drugi – Rusija, Kina, Turka i Katar, reintegrirali su se u regiju. Balkan nije naš fokus, posebno u BiH o kojoj govorimo. Dayton je napravljen da bi se zaustavilo nasilje i sada BiH stoji zarobljena – ona se ne može reformirati i to povećava Dodikovu mogućnost učlanjenja u NATO”, kazali su članovi Odbora.

Zaključeno je i da SAD i EU nemaju jasnu politiku za našu regiju i da se oko Dodika podiže prašina jer nema snaga koje bi mu se suprotstavile.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)