Na mitingu HDZ-ov načelnik općine pozvao na pomoć M. Pupovcu za euroizbore

Vrijeme:5 min, 39 sec

Na nedjeljnom mitingu na Petrovoj gori, HDZ-ov načelnik općine Vojnića Nebojša Andrić pozvao je okupljene da pomognu na predstojećim euroizborima da Milorad Pupovac uđe u Europski parlament, dodavši kako je uvjeren da je Pupovac čovjek koji će tamo lobirati za općine s kordunskog područja. U nastavku prenosimo vijest o tome koju je objavila N1.

Ivan Fumić: Nakon 45 godina došli karijeristi, sebičnjaci i kojekakvi idioti i upropastili su nam državu

Sedamdeset i sedma obljetnica proboja ustaškog obruča na Biljegu, u kojemu su spašeni deseci tisuća Srba i partizana, obilježena je kod spomenika Vojina Bakića, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

Svečanost je počela na Petrovcu polaganjem vijenaca poginulim žrtvama podno Bakićeva Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna, devastiranog i neobnovljenog, a koji, kako je ironično rekao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac “pokazuje dosadašnji europski karakter Hrvatske, koja se u EU parlamentu bavi Nutellama, a ne europskim vrijednostima“.

Pupovac se zauzeo da se Bakićev spomenik pretvori u muzej, s konceptom prikazivanja svega značajnog u povijesti Korduna, neovisno o tome je riječ o povijesti hrvatskog, srpskog ili nekog drugog naroda.

“Ima slojeva povijesti o kojima se u ovoj zemlji ne govori i nema muzejskih postava koji bi svjedočili o tim periodima, a ništa ne treba skrivati, ni tamne ni svijetle periode, ni slobodarske ni neslobodarske, ni kod Srba ni kod Hrvata”, rekao je Pupovac pozdravivši okupljene antifašiste koji su stigli iz istočne Slavonije, Istre, Međimurja i Dalmacije, te goste iz Velike Kladuše iz BiH.

Posebno je pozdravio još uvijek žive sudionike Narodnooslobodilačke borbe. Za njih je rekao da su u herojsko vrijeme s herojskim djelima postali heroji.

“Vama, okupljenima oko ideje antifašizma, hvala što ste došli i pokazali da vam je stalo, da pokažemo da ćemo znati reći ‘ne’ i danas i sutra, svima koji budu htjeli poništavati ideju zbog koje se okupljamo”, poručio je Pupovac.

Zahvalio je i načelniku općine Vojnić Nebojši Andriću (HDZ) i ustvrdio da njegove riječi posebno cijeni.

Andrić, koji je i ranije na skup dolazio, ali je sada prvi put održao govor, rekao je da današnje mlade generacije žive slobodu kao nešto što je došlo samo od sebe, no za nju je kroz stoljeća proliveno puno krvi.

“Najveću je žrtvu Kordun i cijeli ovaj kraj dao za vrijeme Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoče i brojni spomenici i trebamo im se pokloniti i odati priznanje“, rekao je Andrić.

Najavio je i da će općine Vojnić i Gvozd zajednički osmisliti projekt za financiranje uređenje ovog spomen-područja na Petrovoj gori.

Okupljene je pozvao da pomognu na predstojećim euroizborima da Milorad Pupovac uđe u Europski parlament, dodavši kako je uvjeren da je Pupovac čovjek koji će tamo lobirati za općine s kordunskog područja.

Dejan Jović, drugi na listi SDSS-a za Europski parlament, s govornice je poslao poruku da se treba sjećati žrtava, ali da se treba sjećati i pobjede nad ustaškim zlom, ostvarene 1945. godine, u Hrvatskoj, Jugoslaviji i cijeloj Europi.

“Europa bez antifašizma bio bi povratak u borbe oko teritorija, stalne ratove i užasne ideologije, nacizma, fašizma, staljinizma i imperijalizma, ta druga je Europa mraka koja je svijet dva puta zapalila, u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Takvu Europu nećemo, hoćemo samo Europu utemeljenu na antifašističkom konsenzusu“, rekao je Jović.

U ime SABA RH Ivan Fumić je podsjetio da je zbog rasnih zakona ustaškog režima i ubojstava Srba, Židova i Roma narod ustao i započeo Narodnooslobodilačku borbu, te da je pobjeda uslijedila zbog bratstva i jedinstva, nakon čega se gradio socijalizam.

“Onda su nakon 45 godina došli karijeristi, sebičnjaci i kojekakvi idioti i upropastili su nam državu, došle su kojekakve ustaše i bitange izvana i ponovili 1941., zaredalo je rušenje spomenika, a jedan od primjera te apsolutne primitivnosti je i ovaj spomenik na Petrovcu. I što mi danas imamo? Predsjednica države se na Dan oslobođenja Zagreba ide pokloniti ustašama. Zamislite da se Merkelica ide pokloniti SS-ovcima, pa ne bi više ni pet minuta bila na vlasti u Njemačkoj. Naša vlast plače nad poraženima i klanja im se. Mi antifašisti zapravo branimo ugled Hrvatske, a ovi na vlasti je sustavno ruše”, rekao je Fumić i pozdravio sa “Smrt fašizmu sloboda narodu” uz pljesak odobravanja okupljenih.

Sudionik proboja, tada maloljetni Mile Knežević ispričao je kako je nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva kordunaškog kraja, 700 partizanskih boraca u noći s 13. na 14. svibnja 1942. krenulo u akciju proboja obruča nekoliko tisuća pripadnika ustaško-domobranskih snaga.

Ustaška se vojska povukla i više se nikada nije usudila obračunati s partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica. Knežević je ustvrdio da je na Kordunu tijekom Drugog svjetskog rata bilo preko 30.000 žrtava, od čega 6608 djece.

Iz nedavne povijesti: Velikosprski miting na Petrovoj gori 1990. pod nazivom »Narodni zbor bratstva i jednistva«

Velikosprski miting na Petrovoj gori pod nazivom »Narodni zbor bratstva i jednistva« bilo je masovno okupljanje pobunjenih Srba, pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, na području Memorijalnog parka »Petrova gora« održano 4. kolovoza 1990. podno spomenika NOB-u Vojina Bakića. Jovan RaškovićPrema izvještajima hrvatskih i jugoslavenskih sredstava javnog priopćavanja okupilo se između 50. i 100.000 ljudi.

Miting je bio najavljivan na skupovima pobunjenih Srba u Karlovcu, Kordunu i Banovini još od veljače 1990. godine.

Miting je bio obilježen velikosprskom ikonografijom, koja je uključivala vjerske ikone Srpske pravoslčavne crkve, portrete Slobodana Miloševića, četničko i juoslavensko znakovlje te prijetećim porukama hrvatskim vlastima (posebice predsjedniku Franji Tuđmanu) poput Ovo je Srbija i Idemo na Zagreb koje su prenijeli gotovo svi srpski mediji. Miting su organizirali Savez antifašističkih boraca te općine vlasti općina Vojnić i Vrginmost. Uz predstavnike općinskih vlasti, govorili su i narodni heroji Milka Kuflin i Dušan Pekić. Kuflin je hrvatsku vlast prozvala fašističkom, a Pekić je zahtijevao uhićenje svih nekomunističkih dužnosnika u Sloveniji i Hrvatskoj.

Jugoslavenska milicija posredovala je u usmenom obračunu pristaša organizatora mitinga i pristaša Srpske demokratske stranke koji su zahtijevali i da se čelnik SDS-a Jovan Opačić obrati mnoštvu.

Predstavnici SR Srbije skup su prozvali miroljubivim, opovrgavajući huškačke poruke izrečene prema hrvatskim vlastima, a general Tekić iz JNA optužio je Hrvatsku radioteleviziju za montažu. S druge strane, predstavništvo SR Hrvatske osudilo je skup, no u tome je ostalo usamljeno u europskoj i međunarodnoj javnosti, koja nije obaviještavala o mitingu.

Jedan od organizatora mitinga bio je i dotadašnji predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske Ivo Latin, a 2009. predsjednik Stjepan Mesić posmrtno ga je odlikovao Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana unatoč očiglednom propustu. Paradoksalno, Latin je odlikovan na Dan državnosti Hrvatske, što je veći dio javnosti protumačio kao pljusku hrvatskoj državnosti i pobjedi izvojenoj u Domovinskom ratu.

 

Wikipedia.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori