KAMPANJA ZA EU IZBORE: Puigdemont u kampanji promovira neovisnost Katalonije

Vrijeme:1 min, 38 sec

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je u Ljubljani u okviru svoje kampanje za izbor u Europski parlament da je njegov cilj i cilj njegove stranke da takvim potezom pridonese razvoju demokracije.

“U situaciji kad su neki zagovornici katalonske neovisnosti u zatvoru, a drugi u egzilu i daleko od svojih obitelji, mi želimo unaprijediti demokraciju kako bismo bolje služili državljanima”, kazao je Puigdemont u ljubljanskom gradskom muzeju te dodao da demokraciju treba “popraviti” i na nacionalnoj, i na europskoj razini.

“Bez demokracije nema budućnosti”, kazao je Puigdemont, koji je u Ljubljanu došao na poziv slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Ive Vajgla i bivšeg predsjednika Milana Kučana te dodao kako smatra da želja naroda za neovisnošću Katalonije nije gotova priča i da je cilj njegove kandidature na europskim izborima i cilj njegove stranke osvješćivanje europskih birača o tom pitanju.

Inicijator referenduma o neovisnosti Katalonije

Kao glavne ciljeve i teme europske kampanje katalonskog pokreta za neovisnost naveo je mir, slobodu, ljudska prava, društveni napredak i borbu protiv klimatskih promjena.

Puigdemont je bio jedan od glavnih inicijatora referenduma o neovisnosti Katalonije u jesen 2017. koji su španjolske vlasti proglasile neustavnim, a sudski je progon zajedno s nekolicinom kolega izbjegao bijegom u Belgiju, gdje od tada živi u izgnanstvu.

Unatoč prvotnoj zabrani nastupa na Europskim izborima koji su mu izrekle španjolske vlasti, vrhovni španjolski sud nedavno je presudio da može nastupiti na izborima.

Puigdemont je u Ljubljani komentirao i rezultat nedavnih parlamentarnih izbora u Španjolskoj na kojima su najviše mjesta u Cortezu dobili socijalisti Pedra Sancheza.

Socijalisti i konzervativna Narodna stranka koji su temelj španjolskog političkog sustava, na zadnjim su izborima ukupno dobili manje glasova nego što su dobivali ranije, a to bi mogao biti i znak njihova slabljenja te povećanja rizika za nestabilnost Španjolske, ocijenio je Puigdemont dodajući da bi se nestabilnost mogla izbjeći formiranjem dovoljno široke koalicije koja bi mogla početi rješavati i krizu u Kataloniji, za što je neophodan politički dijalog.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)