Moskva se protivi zajedničkom stajalištu UN-a o Siriji

Vrijeme:1 min, 0 sec

Rusija se suprotstavila bilo kojem zajedničkom stajalištu Vijeća sigurnosti tijekom sastanka iza zatvorenih vrata o stanju u Idlibu, gdje su se neprijateljstva od kraja travnja udvostručila, rekli su diplomati.

U deklaraciji pročitanoj medijima nakon sastanka, 11 od 15 zemalja Vijeća izrazilo je duboku zabrinutost pogoršanjem stanja u pokrajini Idliba, području u kojem načelno od rujna Rusija jamči smirenje, prenosi Hina.

Te zemlje, kojima se nisu pridružile Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Indonezija, tražile su od zemalja u sukobu da zaštite civile, u deklaraciji koju je pročitao belgijski veleposlanik u UN-u Marc Pecsteen de Buytswerve.

Rasprava između Rusije i SAD-a

Prije hitnog sastanka koji su tražili Kuvajt, Njemačka i Belgija, belgijski diplomat je novinarima rekao da se nada postizanju zajedničke poruke Vijeća sigurnosti o smanjenju nasilja.

Prema diplomatskim izvorima, na sastanku je izbila živa rasprava između Rusije i Sjedinjenih Država o gađanju bolnica tijekom sukoba.

Od kraja travnja sirijski režim i ruski saveznik su intenzivirali bombardiranja juga pokrajine Idliba i sjevera susjedne regije Hame, a te teritorije kontroliraju Hayat Tahririal-Sham, bivši sirijski ogranak Al Qaide, i druge džihadističke skupine.

U pokrajini Idliba živi oko 3 milijuna stanovnika, među kojima je milijun djece.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori