28. OBLJETNICA POGIBIJE 12 HRVATSKIH REDARSTVENIKA U BOROVOM SELU, ZLOČIN BEZ KAZNE

Vrijeme:1 min, 46 sec

Prošlo je 28 godine od pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu.

U srijedu, dan uoči 28. obljetnice pogibije 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, a koje su srpske paravojne postrojbe napale iz zasjede i ubile 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu, položili su cvijeće i upalili svijeće na njihove grobove članovi izaslanstava Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske.

U četvrtak 2. svibnja, na samu obljetnicu pogibije redarstvenika, sudionici obilježavanja  obljetnice će proći mimohodom od ulaska u Borovo do samog spomen obilježja , gdje će položiti vijence i upaliti svijeće, predvođeni članovima Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Krpelj“ Vinkovci.  Obilježavanju obljetnice nazočiti će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Sveta misa zadušnica biti će služena u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona. Na stadionu HNK Cibalije u okviru Memorijala 12 redarstvenika održati će se atletske utrke.  Dvanaestorica sudionika utrke kao spomen na svakog od ubijenih redarstvenika.  Memorijal traje do 24. svibnja u Vinkovcima, Vukovaru, Jarmini, Nuštru, Ceriću i Retkovcima.

Povod odlasku redarstvenika u Borovo Selo je taj, što je dan prije policijska patrola pokušala skinuti jugoslavensku zastavu koja je bila izvješena na ulazu u selo. Pri tom pokušaju zarobljena su dva redarstvenika, Zvonimir Matković i Dalibor Križanović, od strane srpskih pobunjenika.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika 2.svibnja 1991. godine su krenula autobusom u oslobađanje zarobljenih kolega, stigavši u središte sela upali su u zasjedu srpskih pobunjenika. Uz 12 ubijenih redarstvenika, ranjeno je još njih 22.

Paradoksalno je da su zločinci koji su počinili taj zločin poznati, neki su i osuđeni, ali su donošenjem Zakona o oprostu amnestirani, tako da za taj zločin do dana današnjega nitko nije odgovarao, osim jednog zlikovca osuđenog na 3,5 godine zatvora, pa je kazna zbog teških uvjeta života smanjena na 3 godine.

Nevjerojatna je činjenica da ovaj zločin nije kvalificiran kao ratni zločin.

Žrtva nevinih ne traži osvetu, nego samo pravdu, toliko smo im dužni!

Toga dana živote su izgubili:
Stipan Bošnjak,
Antun Grbavac,
Josip Culej,
Mladen Šarić,
Zdenko Perica,
Zoran Grašić,
Ivica Vučić,
Luka Crnković,
Marinko Petrušić,
Janko Čović,
Željko Hrala i Mladen Ćatić.

 

POČIVALI U MIRU BOŽJEM, VJEČNA IM SLAVA I HVALA!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)