IDUĆI TJEDAN Suđenje pripadnicima tzv. Armije BiH za zločine počinjene tijekom opsade Viteza

Vrijeme:2 min, 37 sec

Suđenje osmorici nekadašnjih pripadnika tzv. Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji su optuženi za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene u prosincu 1993. na području Viteza, počet će 19. travnja, odlučio je Sud BiH.

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja, predsjedavajuća sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović kazala je da je Tužiteljstvo BiH dostavilo listu svjedoka te detaljno obrazložilo na koje okolnosti će svjedočiti, te sugerirala Tužiteljstvu da ne poziva više svjedoka na iste okolnosti.

– Ne bih se ponavljao što se tiče prijedloga dokaza. Istina je da sam Obranama tek sad dostavio ovaj prijedlog, te predlažem zbog lakše komunikacije ubuduće da putem emaila dostavljamo dokaze – rekao je tužitelj Ivan Matešić, prenosi Fena.

Tužiteljstvo BiH tereti Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza, počinjena 22. prosinca 1993. godine.

Prema Tužiteljstvu BiH, Purić je te zločine počinio u svojstvu zapovjednika 325. brdske brigade tzv. ABiH i zapovjednika Taktičke grupe (TG), Tarahija kao zapovjednik Trećeg bataljona ove brigade, Sivro kao pomoćnik zapovjednika za sigurnost i Nurković kao pomoćnik zapovjednika za moral, dok su preostala četvorica optuženih bili pripadnici ove brigade.

Pojedini optuženi, koji su bili u svojstvu zapovjednika jedinica tzv. ABiH, terete se da su izravno sudjelovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinitelje.

Matešić je naznačio da se dogodila tehnička greška u optužnici jer 11 svjedoka nije navedeno u prijedlogu u kojem stoje imena svjedoka za saslušanje, ali su navedeni u dijelu koji potvrđuje navode optužnice, rezultatima istrage, i Sud ih je imao u vidu.

Branitelji optuženih su napomenuli da su neposredno pred statusnu konferenciju dobili podnesak o planu Tužiteljstva za izvođenje dokaza, te su tražili od Suda da se o prijedlogu očituju pisanoj formi nakon što se upoznaju i izvrše provjere, što im je udovoljeno.

– Kad su u pitanju svjedoci, boldirano je 11 svjedoka. Sud ove dokaze nije imao u vidu prilikom potvrđivanja optužnice – kazala je Lejla Čović, braniteljica optuženog Nijaza Sivre.

Čović je dodala da je optužnica u odnosu na njenog klijenta vraćana na doradu, te ju je Sud odbio jer nije bilo dokaza, a potvrđena je tek nakon žalbe Tužiteljstva.

Nermin Vila, branitelj Almira Sarajlića, koji se zajedno sa Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem nalazi u pritvoru, istaknuo je teško zdravstveno stanje njegovog branjenika i činjenicu da je u pritvoru u Trebinju, te nemogućnosti spremanja obrane. Vila je predložio da se Sarajlić prebaci u bliži zatvor.

Vila je naglasio da se pritvor konstantno produžuje da bi se saslušao određeni broj svjedoka, istaknuvši da su ti svjedoci zbog kojih se produžavao pritvor prema planu Tužiteljstva predloženi među zadnjima.

– Da bar te ljude saslušamo, a da se pritvor zamijeni mjerama zabrane – rekao je Vila.

Tužitelj Matešić je kazao da ni koji način ne može uticati na redoslijed saslušanja zaštićenih svjedoka.

Na početku suđenja, koje je zakazano za 19. travanj, planirano je čitanje optužnice, iznošenje uvodnih riječi, te saslušanje jednog svjedoka, javlja BIRN BiH.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori