Damir Pešorda: Sindrom spinraza

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

Reketarenje države u Hrvatskoj unosno je zanimanje. Ljudskopravaške, manjinske i ”ranjivoskupinske” udruge uglavnom se bave moralnom ucjenom, nastupajući pri tomu sve drskije. Često nakana tih ucjena čak i nije borba za popravljanje položaja ili stjecanje neke prednosti za svoju skupinu, nego jednostavno pravljenje što veće štete samoj državi. Hrvatska na karti izgleda kao ptica uzdignutih krila, no toj ptici stalno netko sputava noge i sprječava je da poleti. Pristaše ”regiona” i neka središta svjetske moći nalaze, izgleda, zajednički interes u sprječavanju okončavanja tranzicije Hrvatske iz bivše jugoslavenske socijalističke republike u normalnu europsku državu. Reketari u njihovoj službi – što za novac, što iz uvjerenja –  obavljaju taj prljavi posao.

  Ti su manipulatori posebice uspješni kada im pođe za rukom da upregnu dobronamjerne naivce da se bore za njihove ciljeve. Dobar primjer za takvo što jest zavrzlama oko Spinraze, lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju. Taj lijek je na tržište došao i prije završetka svih kliničkih ispitivanja kakva su uobičajena za druge lijekove jer je predstavljao nadu tamo gdje prije nije bilo nikakve nade. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) dale su hitno dopuštenje za njegovu primjenu, a potom je krenula i registracija po zemljama. Hrvatska je bila među prvima kad je početkom proljeća prošle godine stavila Spinrazu na listu lijekova za liječenje SMA tipa 2 i 3 kod djece do 18 godina koji nisu na respiratoru. Za sada nema nikakvih dokaza da je lijek učinkovit i za pacijente na respiratoru ili one starije od osamnaest godina.

  Iako je lijek faktično još u fazi ispitivanja učinkovitosti i nuspojava, tvrtka Biogen ga državama poput Hrvatske masno naplaćuje. Spinraza je na listama lijekova tek dijela zemalja EU, a jedino u Njemačkoj nema nikakvih ograničenja u liječenju Spinrazom. Grčka i Poljska, primjerice, lijek imaju na listi, ali još pregovaraju s proizvođačem o cijeni, što znači da će pristupiti liječenju tek kada ugovore prihvatljivu cijenu. Belgija, Danska, Češka i Finska imaju slična ograničenja kao i Hrvatska, u Italiji, Austriji, Francuskoj i još nekim zemljama odlučujuća je riječ medicinskih stručnjaka kada će se lijek primjenjivati, a kada ne. Međutim, u Hrvatskoj grupe za pritisak pritišću Vladu i Ministarstvo da popusti i odobri Spinrazu za sve bez obzira na mišljenje struke služeći se usput i lažnom argumentacijom da je svugdje u Europi bolje stanje, pa čak i u susjednoj Srbiji. Istina je da u susjednoj Srbiji nema ograničenja s obzirom na dob ili činjenicu je li pacijent na respiratoru, no ima jedna puno učinkovitija ograda. Ona glasi ”ako ima raspoloživih sredstava”! Poznato nam je kako to u praksi funkcionira.

  Određeni mediji, portal Index.hr  poglavito, iz tjedna u tjedan potiču averziju javnosti protiv hrvatskog zdravstva. Bez obzira čine li to s ciljem da napakoste resornom ministru ili vladi u cjelini, štete državi kao takvoj jer slabe jedan od vitalnih sustava za normalno funkcioniranje države i društva. No, te medije ne briga što čine štetu državi koja im ionako, osim po kunama koje od nje utjeruju i eventualno prirodnim ljepotama, ni po čemu srcu nije prirasla. Razumljiv je i očaj roditelja oboljele djece koji se hvataju i za najtanju slamčicu nade, no razumniji bi trebao biti ostatak javnosti i ne bi smio nasjedati podvalama zakulisnih političkih i medijskih manipulatora. Susjedna Slovenija, objektivno manja i nevažnija zemlja od Hrvatske, Spinrazu plaća jeftinije jer u njoj nema pritiska javnosti pa vlasti nisu prisiljene pristajati na ucjenjivačku cijenu koju proizvođač lijeka nabija vidjevši kako se hrvatska vlast povija pod pritiskom manipulirane javnosti.

  Konačan rezultat ovakvih pritisaka može biti samo snižavanje zdravstvenog standarda u Hrvatskoj jer sredstava je sve manje, terapije postaju sve sofisticiranije i sve skuplje, a liječnici sve manje cijenjeni i sve lošije plaćeni, tako da  će mnogi karijeru nastaviti negdje drugdje. I to oni najbolji među njima. U jednom širem kontekstu sustavnog ometanja Hrvatske da preboli dječje bolesti i postane normalna država ”sindrom Spinraza” uhodani je obrazac jednog tipa destruktivnog djelovanja, sukus kojega je da se dobre namjere i pozitivne energije manipulacijom krivo usmjere, tako da konačni rezultat takvih nastojanja bude dijametralno suprotan od proklamiranih ciljeva. Hrvatsko je društvo, nezrelo u državotvornom smislu, vrlo podložno ovom tipu manipulacije, koja je višestruko štetna. Njome se uništava ne samo jedan sustav nego i povjerenje u struku i pokušava uvesti demokracija tamo gdje joj nije mjesto. I to je pravi populizam, a ne ono što danas populizmom nazivaju – suverenistički otpor globalizmu.

 

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori