VRHOVNI SUD RH ODLUČIO: Sanader pravomoćno osuđen na 6 godina zatvora za “Planinsku”

Vrijeme:2 min, 53 sec

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda RH, osuđen na 6 godina zatvora, odnosno prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju “Planinska” osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Ovom odlukom bivši premijer RH upućuje se u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne. Sa suoptuženicima mora vratiti 15 milijuna kuna, piše HRT.

Sanader je dao izjavu novinarima ispred svojeg doma u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Rekao je da je nakon presude Vrhovnog suda spreman na sve i da će dokazati svoju nevinost.

– Ako dođu po mene, ja idem u zatvor, tu su i moji odvjetnici, rekao je.

Odvjetnica Jadranka Sloković ironično je rekla kako joj je drago da pravna država funkcionira.

– Mi smo od medija saznali za ovu presudu, nismo dobili nikakvu obavijest od suda, dakle ponavlja se špranca – sve prvo ide novinarima, pa nama, dodala je.

Na kraju obraćanja u dvorište su ušla tri policajca u civilu koji će najvjerojatnije odvesti Sanadera u Remetinec.

Odluku Vrhovnog suda objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

– Ukratko, iz obrazloženja proizlazi da je optuženi Ivo Sanader sada, a u povodu izjavljenih žalbi, osuđen na kaznu dulju od pet godina. Samim time ispunjeni su uvjeti za određivanje tzv. obligatornog istražnog zatvora. Sada bi sudac trebao izdati dovedbeni nalog, što znači da bi se već danas trebalo postupati prema tom nalogu – objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Nakon rješenja Vrhovnog suda RH o određivanju obligatornog istražnog zatvora Županijski sud izdao je dovedbeni nalog i proslijedio ga nadležnoj policijskoj postaji po mjestu stanovanja osuđenog Sanadera. To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeralice.

Devčić je rekao i da se iz rješenja Vrhovnog suda ne vidi koliko je Sanaderu povećana kazna, osim da je veća od pet godina.

Pored bivšeg premijera RH, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja RH na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire. Mlinarević i Fiolić su na prvom suđenju osuđeni na godinu dana uvjetno, a kazna im je zamijenjena radom za opće dobro.

Hrvatsko Tužiteljstvo je tvrdilo da su Sanader i Mlinarević preblago kažnjeni pa su od Vrhovnog suda tražili da preinači odluku o kazni. Za bivšeg hrvatskog premijera tražili su najvišu propisanu kaznu od deset godina, jer smatraju da je u njegovom slučaju riječ o ”najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizaciji bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan u njenom prikrivanju”.

Suđenje u aferi Planinska trajalo je od travnja 2013. do travnja 2018. godine, a učestalo je prekidano zbog Sanaderove bolesti. On je u međuvremenu tijekom tog postupka izašao iz pritvora nakon što je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina MOL, dok je Vrhovni sud RH ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi Media. U tijeku je ponovljeno suđenje u aferama Ina-MOL i Fimi Media. Sanader je u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, dok je nepravomoćno oslobođen optužbi za aferu HEP-Dioki.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori