ODLAZAK RADNE SNAGE: U Sloveniju u prošloj godini otišlo 14.000 radnika iz BiH

0
Neki čekaju vize pred Konzulatom Slovenije, drugi tek traže posao u ovoj zemlji. No, namjera im je ista – otići iz Bosne i Hercegovine. U Banjaluci danas, tisuće građana na Sajmu zapošljavanja, traži bolju budućnost. To im obećava oko 20 slovenskih firmi koje su u našu zemlju došle u potrazi za stotinama radnika.

Bolji život nadaju se ponudit će im Slovenija, država s minimalnom plaćom od 640 eura, što je u odnosu na minimalac u BIH, više za oko 400 eura.

“Tražimo vozače, stabilne poštene radnike.” Koliko plaćate? “Plaćamo stabilno, stalno, mjesečno, dobro – za dobro odrađen rad” rekli su iz Firme Eurotek, Trebinje

Poslodavac iz Slovenije Danica Starić rekla je i koliko su plate kuhara u Sloveniji:

“Ovisi od regije gdje se radi. Od 800 do 1300 eura.”

Ovi ljudi otići će da daleko od svog rodnog kraja nastave život. Neki će biti kuhari, konobari, vozači, drugi elektrotehničari, čistači, zavarivači, CNC operateri. Na Sajmu se traže i sobarice, poštari, mesari.

“Pretpostavljamo da se u roku od 2 sata nakupilo, više od 1000 posjetitelja. Danas imamo više od 20 izlagača, slovenskih poslodavca, koji nude preko 150 radnih mjesta”, riječi su Špele Eruc sa slovenskog portala za zapošljavanje Moje delo.com.

Samo Slovenija izdala je prošle godine skoro 14.000 radnih dozvola za građane BIH. To znači da se regularnim putem iz zemlje iselilo stanovništva koliko ima recimo općina Nevesinje, ili pak Donji Vakuf.

Odluka da odu kažu nije bila jednostavna, na sve je utjecala ekonomska situacija. U Sloveniji će vjeruju imati duplo veće plaće, ali razlog zašto odlaze navode, leži i u društveno – političkim okolnostima.

 

http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara