Bivši i sadašnji čelnici Uljanika, 3. Maja i Uljanik Plovidbe uhićeni u akciji PNUSKOK-a

Vrijeme:2 min, 38 sec

12 osoba, redom bivši i sadašnji predsjednici uprava ili direktori Uljanika, 3. Maja i Uljanik Plovidbe uhićeni su u utorak u akciji PNUSKOK-a.

Noć su proveli u pritvoru u policijskoj upravi istarskoj, a ispitivanje u državnom odvjetništvu zakazano je za danas. DORH bi tijekom dana trebao odlučiti hoće li se protiv osumnjičenih pokrenuti istraga.

Milijardu i 200 milijuna kuna procjenjuje se da je šteta nanesena zlouporabom povjerenja u poslovanje i subvencijskim prijevarama u Uljaniku.

Smatra se da bi u okviru akcije “Uljanik” idućih dana moglo uslijediti privođenje još nekih osoba zato što je istraga i dalje otvorena.

O problemima Uljanika u Temi dana HTV-a govorili su bivši saborski zastupnik Damir Kajin.

– Stid me je. Osjećam se krajnje poniženo. Ne zato što je u pritvoru završilo 12 Puležana nego zbog svega što se događa u Istri. Za krah Uljanika odgovorni su Puležani. Nitko sa strane nije pokrao Istru, nego su je pokrali naši najbolji sinovi. Dok istu sudbinu ne prođu oni koji su bez kune ušli u politiku, a danas se razmeću milijunima kuna – neće biti sreće, kazao je Damir Kajin komentirajući uhićenja.

Kajin smatra da je problem Uljanika kuliminirao kad je Hrvatska ušla u EU, jer se jamstva više nisu odobravala.

– Nakon toga na djelu je “Poncijeva šema’ za koju netko mora odgovarati” zaključio je Kajin.

Istarski HDZ pozdravio uhićenja

Istarski HDZ pozdravio je “akciju pravne države kojom se, nakon višemjesečnih izvida DORH-a, nastavlja s rasvjetljavanjem onog o čemu se u Istri već dosta dugo nagađa – o kriminalu u Uljanik grupi”.

“Očekujemo da istraga razjasni i najmanje detalje, sve do jednog, ove velike afere terazotkrije sve pojedince i interesno-političke skupinekoji su moguće utjecali na to da Uljanik i 3. Maj dođu u ovakvu neodrživu situaciju, a da se odgovorni potom kazneno procesuiraju i sankcioniraju. Pred zakonom svi moraju biti jednaki, pa tako i oni koji su već desetljećima vješto zagrnuti plaštom ‘regionalizma i poštenja’. To je onaj minimum koji žele i građani Istarske županije i radnici brodogradilišta, ali i porezni obveznici iz cijele Hrvatske koji su, kako se sada sumnja, pod krinkom spašavanja brodograđevne industrije i radnih mjesta godinama financirali protuzakonita bogaćenja lokalnih pojedinaca i grupacija

Tražeći održivo rješenje za Uljanik grupu i razmatrajući sve scenarije,HDZ-ova Vlada vodi računa o svim mogućim reperkusijama na zaposlenike. Neki svjesno prešućuju da je sve što su radnici brodogradilišta u Rijeci i Puli primili prošle i ove godine došlo upravo iz državnog proračuna. Podjednako prešućuju, očito iz svojih poslovno-političkih interesa, i da jeVlada RH 2018. dala sanacijsko jamstvokao pripremu za restrukturiranje od 716 mil. kuna. Naša je Vlada napravila sve u svojoj mogućnost za spas brodogradnje, ali više niti može niti želi, poput nekoć Vlade SDP-a i IDS-a, šakom i kapom nenamjenski dijeliti sredstva Uljanik grupi – i to u interesu, po svemu sudeći, pojedinaca i grupacija koje su ‘imale šapu’ nad Uljanik grupom.Vrijeme da se kaže ‘dosta’ ucjenamate da se na realnim osnovama utvrdi kako i koliko država može pomoći brodogradilištima. Građani Istre i Republike Hrvatske više ne žele plaćati grijehe donedavno svemoćnih lokalnih družina”, poručili su iz istarskog HDZ-a.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)