Njemačka sprema rješenje za Kosovo?

Vrijeme:1 min, 27 sec

Njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku Beogradu i Prištini preko svojih izaslanika Jana Heckera i Matthiasa Lichtenberga da kosovsko pitanje mora biti riješeno na način koji odgovara Berlinu, a ponuda koju su iznijeli suprotna je podijeli na čemu inzistira američki predsjednik Donald Trump, piše danas Srpski telegraf.

List, pozivajući se na diplomatske izvore, navodi da Berlin traži od Beograda i Prištine da ne rade ništa do svibnja ili lipnja kada se završava izborni ciklus u Europskom parlamentu, poslije čega bi Njemačka inicirala sastanak i ponudila rješenje, prenosi Tanjug.

Njemačka završava dokument s kojim bi izašla pred Beograd i Prištinu, a iz razmatranja su isključeni podjela ili razgraničenje, navodi list i dodaje da je ono što nude Srbima na sjeveru pokrajine autonomija i status kao što ima Republika Srpska.

“To je igra koju Nijemci igraju otkako se Amerika umiješala u cijelu priču. Ne odgovara im to što su Trump i Washington spremni uvažiti interese Srbije. Deklarativno se svi zalažu za ukidanje pristojbi od 100 posto koje su uveli Haradinaj i njegova vlada, a ispod žita ohrabruju Haradinaja da nastavi s tom politikom”, navodi izvor lista.

U tekstu se podsjeća da je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u nekoliko navrata isticao da se prije svih Njemačka i Velika Britanija protive postizanju kompromisa Beograda i Prištine, kao i da je Njemačka protiv ukidanja pristojbi i nastavka dijaloga prije europskih izbora.

“Što bi netko iz Washingtona dobio Nobelovu nagradu kad može iz Berlina. Govorim simbolički. Ovdje se vodi geopolitička borba, ali ne više s Moskvom nego između zapadnih partnera. Riječ je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće”, rekao je Dačić i dodao da to što su Albanci usvojili platformu znači da neće.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)