SOA: Politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik

Vrijeme:2 min, 17 sec

Nižu se brojne reakcije na optužbe iz BIH da je Hrvatska, odnosno SOA vrbovala vehabije da prenose oružje u BIH kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i kako bi se opravdale tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Priopćenjem je reagirala i SOA odbacujući navode kao neistinite i zlonamjerne.-

Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH.

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere – istaknula je SOA u priopćenju.

Plenković: Riječ o kreativnoj manipulaciji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je kako je riječ o kreativnoj manipulaciji.

Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i odbacila sve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i sarađuje sa partnerima u tome. BiH nam je partner i tako će i ostati. To je besmislica. Odbacujem je u potpunosti – poručio je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić komentirao je također medijske navode prema kojima je SOA htjela angažirati selefije, a kako bi se potvrdile teze predsjednice Grabar-Kitarović vezano uz terorističku prijetnju u susjednoj BiH.

– Nažalost nije prvi puta da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave. Ovo mogu argumentirano reći, jer ja da sam na njegovom mjestu, vjerojatno bi bilo uhićenih osoba koje su to napravile, bile bi izneseni dokazi. Od odgovornog ministra možete očekivati da o tome ne priča u medijima već da policija uhiti počinitelja. To je jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. Ministarstvo vanjskih poslova će sigurno o ovome govoriti, a što se tiče Odbora mi imamo obvezu zatražiti informacije – istaknuo je Ostojić te dodao da ne može vjerovati kako bi Hrvatska išla u naoružavanje islamističkih skupina.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić je referirajući se na pisanje magazina Žurnal kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli, Ivana Bandića, te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Analitičari vjeruju kako je već ranije sličan scenarij primjenjen i prema bivšem hrvatskom veleoposlaniku u Sarajevu Ivanu del Vechiu.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo