Ljubić: Političko Sarajevo se nije pomirilo s izborom Gordane Tadić na mjesto glavne tužiteljice

Vrijeme:2 min, 23 sec

Da bi bilo kakva djelo bilo utemeljeno mora imati motiv. Hrvatska kao članica NATO-a i Europske unije je na udarnoj liniji u borbi protiv terorizma. Nema nijednog motiva zašto bi neko iz Hrvatske tako djelovao, posebno što bi radikalizacija u susjedstvu najviše štetila Hrvatskoj.

Kako bi bilo kakva djelo bilo utemeljeno mora imati motiv. Nema nijednog motiva zašto bi neko iz Hrvatske tako djelovao, posebno što bi radikalizacija u susjedstvu najviše štetila Hrvatskoj, poručio je za N1 zastupnik u Saboru Hrvatske, Božo Ljubić.

Portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz Bosne i Hercegovine za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. U izjavi za N1 ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da raspolaže ovim informacijama.

Glavna tema danas u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, kako su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH. Prilično ozbiljne optužbe, kako komentarate?

Ljubić: Na osnovu racionalne prosudbe nemoguće je naći bilo kakav motiv i utemeljenje zašto bi Hrvatska djelovala tako. Pitanje je što je na stvari? Ili je Mektić nadmašio samog sebe ili je cilj da se izmišljanjem ove afere prekinu stvarne afere kao što je skup četnika u Višegradu ili što se političko Sarajevo nije pomirili sa izborom Gordane Tadić na mjesto glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH. Povezujući nju i gospodina Krešića nastoji se diskreditirani taj izbor i uticati na rad Tužiteljstva. Ovo kreiranje afere ne doprinosi dobrim odnosima Bosne i Hrvatske, a zapravo se smeće sa uma da BiH nema boljeg prijatelja od Hrvatske. Žao mi je što se susrećemo sa ovakvim stvarima koje štete odnosima.

Treba li tražiti odgovornost za ovakve ozbiljne navode?

Ljubić: Da bi bilo kakva djelo bilo utemeljeno mora imati motiv. Hrvatska kao članica NATO-a i Europske unije je na udarnoj liniji u borbi protiv terorizma. Nema nijednog motiva zašto bi neko iz Hrvatske tako djelovao, posebno što bi radikalizacija u susjedstvu najviše štetila Hrvatskoj.

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora u Neumu je počeo dvodnevni naučno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu”.

Ljubić: Ova konferencija u Neumu je treća u nizu i predstavlja završetak trilogije. Ovdje govore samo znanstvenici o principima, načelima i modelima na kojima bi se Bosna i Hercegovina mogla konstituirati kao samoodrživa i funkcionalna država, što ona to danas nije. BiH je jedna od tri višenacionalne države Europe, pored Švicarske i Belgije. Bosna i Hercegovina mora naći svoj autentični model federalizma koji je prilagođen BiH. S obzirom da Bosnu i Hercegovinu čine njena tri konstitutivna naroda ona može postati funkcionalna i samoodrživa samo uz istinski dogovor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda. A preduvjet za to je da svaki od ta tri naroda u stanju je izabrati svoje legitimne predstavnike.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori