“BIJELI ŠAL”Ćiro zabrinut za Dinamo: Sine, znaš da sam imao ružna iskustva…

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

 

Nisam, sine, išao na Maksimir. Gledao sam utakmicu u tami svoje kože

Dinamov bijeli šal iz legendarne 1982. bio je razdragan pobjedom Bjeličina sastava protiv Benfice u prvoj utakmici osmine finala Europske lige (1:0).

– Nisam, sine, bio na stadionu, gledao sam u tami svoje kože, neću da mi itko deranžira – rekao je u svom stilu Ćiro Blažević, prenosi Večernji.hr

– S nestrpljenjem sam iščekivao da dođe neka momčad iz samog europskog vrha da vidim kako će Dinamo izgledati protiv nje. I živi si mi svjedok da sam dobro procijenio kad sam najavio našu pobjedu iako ni sam sebi nisam sasvim vjerovao! Plavi su pokazali da su spremni konkurirati i najboljim klubovima svijeta. Tako sam sretan, sine, što su se potrudili dokazati da nisu slučajno došli tako daleko…

Samo da sudac bude pravi

Sjajnih pojedinaca bilo je zaista puno, počevši od vratara Dominika Livakovića koji je u 8. minuti osujetio najopasniju i, pokazat će se, jedinu priliku Benfice u krcatom Maksimiru.

– Livaković je jedan od razloga našeg optimizma i dokaz da bez velikog vratara ne možeš daleko. Taj dečko je vrhunski u svakom pogledu, ja to znam jer sam mu bio trener, imao sam privilegij da ga stvaram.

Ali u uzvratu će biti na velikim iskušenjima, 90 minuta na Luzu trajat će dugo. Jako dugo.

– Vi znate da sam i sam u Portugalu imao ružna iskustva. Želim im samo neka sudac bude pravi, da ne podlegne pritisku. Nema sumnje da će Benfica učiniti sve da preokrene rezultat i izbaci Dinamo. Bit će to veliko iskušenje, ali ja toliko vjerujem u ovu momčad i njen trud, karakter, da sam siguran da će se plavi iz Lisabona vratiti visoko uzdignutih čela. Benficini igrači ni u Maksimiru se nisu libili pritiskati suca koji je bio – izvanredan.

Ništa bez taktičke kulture

Iz Maribora je u Maksimir na veliku utakmicu došao Zlatko Zahovič, direktor slovenskog ligaša koji je prošle sezone igrao u Ligi prvaka.

– Nije me ništa iznenadilo, a najviše me impresioniralo ozračje na stadionu, bilo je vrhunsko. Vidi se da je Zagreb nogometni grad i da su zapravo svi očekivali takvu utakmicu

. Je li vas iznenadila tolika taktička zrelost Dinama budući da je Benfica stvorila samo jednu veliku priliku, a nekoliko dana ranije u derbiju protiv Porta bila je silno opasna?

– Ne, jer je Dinamo sve utakmice do sada taktički kvalitetno. Ta taktička zrelost danas je u Europi itekako važna, bez toga nemaš šanse. Ipak, mislim da je za ovu pobjedu Dinama u prvoj utakmici ključna bila ta povezanost publike i momčadi jer u takvom ozračju igrači daju ono što mogu, ali i ono što inače ne mogu.

Ali toga u uzvratu u Lisabonu neće biti.

Kakve su šanse plavih?

Minimalna prednost na Luzu ipak ne jamči puno…

– Meni se nikako ne sviđa kod Benfice što je došla u Maksimir čuvajući neke igrače. Pa to je osmina finala Europske lige, tu više nema slabih suparnika. S drugim igračima Benfica može preokrenuti, ali ako i u uzvratnoj utakmici budu kalkulirali, onda mogu zaboraviti na pobjedu i preokret protiv Dinama – uvjeren je Zahovič. U sastavu plavih je i jedan slovenski reprezentativac – Petar Stojanović.

– Mislim da je napravio ono što se očekuje od njega, na svojoj je strani zatvorio sve prilaze, a naprijed je namjestio zicer Oršiću. Što više očekivati – zaključio je Zahovič koji je četiri sezone proveo na Luzu, a prije toga tri u redovima najvećeg rivala Porta s kojim je 1998. gostovao u Zagrebu i izgubio s 3:1. U Portugalu je bilo 3:0 za domaćina.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori