ČOLAK ZA HMS: Ogromna je šteta što vlast na razini BiH još uvijek nije formirana

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

 

U četvrtak se održava Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Bariša Čolak, član Kolegija Doma naroda u prošlom sazivu te reizabrani izaslanik u Klub Hrvata u novom sazivu državnog Doma naroda u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao je da se u četvrtak očekuje izbor predsjedatelja Doma te dvoje njegovih zamjenika kao i formiranje klubova naroda.

Čolak se osvrnuo i na odugovlačenja sa bošnjačke strane kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH kazavši da SDA još uvijek u DF-u vidi poželjnog partnera koji će zajedno s njima predstavljati Bošnjake u vlasti.

Konstituirajuće sjednica Doma naroda Parlamenta BiH održat će se u četvrtak 28. veljače u 11 sai kako su se međusobno dogovorili članovi Kolegija Doma naroda PS BiH u prošlom sazivu.

“Nadam se da će to biti jedna kratka i konstruktivna sjednica. Imat ćemo samo tri točke dnevnog reda; davanje svečane izjave izaslanika, onda će predstavnici Hrvata, Srba i Bošnjaka osnovati svoje klubove naroda te će doći do izbora predsjedatelja te prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda. To je uobičajena procedura na konstituirajućim sjednicama, tako će biti i ovaj put. Mislim da ništa drugo neće biti na dnevnom redu taj dan”, kazao nam je Čolak.

Odugovlačenje sa formiranjem vlasti na razini BiH štetno za europski put

Novoizabrani izaslanik u Dom naroda Parlamenta BiH komentirao je za HMS i uvjetovanja te odugovlačenja s bošnjačke strane kada je u pitanju formiranje vlasti na razini BiH što se nesumnjivo moglo uraditi puno ranije jer je dobro poznato tko će biti politički predstavnici i Srba i Hrvata u vlasti.

– Kako je ovaj put došao red da predsjedatelj Vijeća ministara bude iz srpskog naroda SDA uvjetuje potvrdu tog mandatara činjenicom da prethodno treba prihvatiti akcijski plan za NATO (MAP) i to stoji jako dugo. Ne vidim nekog pomaka u smislu da se od tog uvjeta ili zahtjeva odustalo. Nedavno sam na nekim portalima pročitao i izjavu gospodina Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara, kako će izbor prvog čovjeka Vijeća ministara biti završen kad se to pitanje riješi. Hoće li ili neće tu biti približavanja stavova i ako hoće u kojem će to vremenu biti meni je jako teško govoriti ovako na pamet, rekao je Čolak za HMS.

Čolak je mišljenja da je ogromna šteta što se vlast na državnoj razini još nije formirala. „Državna vlast je ta koja je nositelj procesa barem kada su u pitanju europske integracije. Na stranu što mi trebamo imati učinkovit mehanizam koordinacije, ali je adresa država – državni Parlament i Vijeće ministara kada je riječ o integrativnom procesu odnosno europskom putu Bosne i Hercegovine” istaknuo je Čolak.

Naš sugovornik napominje da je važnost što skorijeg formiranja vlasti ponovljena i prilikom nedavne posjete članova Predsjedništva BiH Bruxellesu. „Treba vidjeti hoće li doći do približavanja stavova ili ne. Sada je to, prije svega, pitanje za bošnjačku stranu“, kazao je Čolak.

Nije tajna da SDA i dalje priželjkuje DF

U izjavi za Hrvatski Medijski Servis visoki dužnosnik HDZ-a BiH dotaknuo se i sage oko toga tko će osim SDA predstavljati Bošnjake u vlasti na entitetskoj i državnoj razini. Naime, predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon jučerašnjeg sastanka s izaslanstvom PDA kazao je da još uvijek priželjkuje da DF bude dio vladajuće većine.

“Nije nikakva tajna da je SDA od samoga početka nastojala formirati vlast mimo ovih stranaka s kojima sada pregovara. Tu mislim na A-SDA, PDA i SBB. SDA je prije toga razgovarala sa SDP-om, DF-om i Našom strankom odnosno Bh. blokom, kako oni sebe nazivaju. Kada je određenje tih stranaka bilo da neće ući u vlast, SDA se okrenula drugim partnerima. Međutim, u SDA još uvijek nisu odustali od ideje da, ako ne mogu sa svima , koaliraju barem s nekom strankom iz tog tzv. Bh. bloka”, kazao je Čolak te dodao:

– Ne mogu kazati kako će se sve završiti na bošnjačkoj političkoj sceni, ali je činjenica da je tu i najveći problem. Odavno je već jasno tko će predstavljati hrvatsku stranu. Tu je HDZ BiH sa strankama koje participiraju u HNS-u. Isto se tako zna da je iz RS pobjednik SNSD, ali isto tako da oni na državnoj razini žele imati potporu i onih koji su bili u oporbenim strankama, rekao je Čolak.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)