ZVIZDIĆ NAJAVIO KRIZU I BLOKADE: Moj mandat prestaje kada usvojimo godišnji nacionalni program za NATO

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Moj mandat kao predsjedatelja Vijeća ministara će prestati isti dan kada bude usvojen prvi godišnji nacionalni program (ANP) i kada taj dokument pošaljemo u sjedište NATO-a u Bruxelles , izjavio je danas za televiziju N1 predsjedatelj Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

 

Zvizdić je izjavu dao iz Münchena, gdje sudjeluje u radu 55. Münchenske sigurnosne konferencije.

Zvizdić navodi da NATO savez dobiva na većem značaju, okuplja zemlje s više od milijardu stanovnika, ima najveća ulaganja u sigurnosni i vojni aspekt. GDP NATO zemalja je 24 puta veći nego GDP bilo koje druge regionalne i svjetske sile pojedinačno.

NATO savez je izuzetno važan sigurnosni kišobran za njegove članice i važan za našu regiju, a euroatlantske integracije BiH nemaju alternativu.

“Ne trebamo  se vezati za bilo koju susjednu zemlju u našim najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima, a oni su definirani u strategiji BiH, to su EU i NATO integracije. NATO savez je u ovom trenutku najsnažniji, najperspektivniji, najstabilniji sigurnosni, ekonomski, društveni, obrambeni kišobran, odnosno najsigurnija savez na čitavom svijetu”, naveo je Zvizdić za N1.

Kada govorimo o daljem putu BiH ka NATO integracijama, naglasio je, onda govorimo o dugoročnoj strategiji koja donosi dugoročni mir i stabilnost na područje BiH i čitavog Zapadnog Balkana. Bez mira i stabilnosti ne može se govoriti niti o ekonomskom prosperitetu niti o perspektivi koju trebaju vidjeti  posebno mladi ljudi na našim prostorima.

“Ne mogu do kraja razumjeti moje kolege u Vijeću ministara BiH koje su već četiri puta odbile usvojiti prvi godišnji nacionalni plan. Ne mogu razumjeti ni one koji im šalju poruke da to niti smiju niti trebaju raditi jer imamo i zakonske i sve druge potrebne pretpostavke da usvojimo takav program. Želim još jednom podvući, svaka zemlja koja je ušla u NATO savez je u naredne dvije do tri godine višestruko povećala strane investicije. Recimo u slučaju Bugarske, njihove strane investicije su s 400 milijuna eura otišle na četiri milijarde eura. To se isto događa Crnoj Gori, Makedoniji, dogodilo se i Albaniji… Nastavit ćemo kontinuirano raditi i razgovarati s ministrima iz Saveza za promjene. Ja sam to već osobno radio, nastavit ću to raditi, pokušavajući ih uvjeriti u ispravnost i argumentiranost mojih stavova”, kazao je Zvizdić.

“Želim biti  vrlo slikovit, jasan i kratak. S obzirom na to da se to veže s imenovanjem novog mandatara Vijeća ministara BiH, moj mandat kao predsjedatelja  Vijeća ministara će prestati isti dan kada bude usvojen prvi godišnji nacionalni program i kada taj dokument pošaljemo u sjedište NATO-a u Bruxelles”, rekao je Zvizdić.

Kaže da inzistiraju da svi poštuju Ustav, važeće zakone, važeće odluke i važeću strategiju.

“U svim tim dokumentima je vrlo jasno definirano kao pravna norma da BiH treba nastaviti sa svojima aktivnostima u vezi s NATO integracijama. Ovdje ne govorimo o punom članstvu u NATO savezu. Govorimo o aktivaciji MAP-a koja nije vezana samo na obrambeni segment već za jačanje ukupnog sustava snage održivosti BiH. Ne uvjetujemo bilo kojim drugim aktivnostima osim da se poštuje važeći Ustav i zakoni”, kazao je Zvizdić za N1 iz Minhena gdje se održava 55. Minhenska sigurnosne konferencija.

Ovime je Zvizdić najavio novu krizu i nove blokade u državi koje dolaze od predstavnika većinskog naroda. Kada bi Zvizdić bio u pravu da Vijeće ministara u tehničkom mandatu može donijeti jednu ovakvu bitnu odluku onda izborni proces uopće ne bi bio potreban u BiH.

 

 

hms.ba