Iredentistička retorika predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija – uslijedile i prve reakcije

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je šokantan govor na obilježavanju Dana sjećanja u talijanskoj Basovizzi. Govoreći na komemoraciji za žrtve komunističke diktature Tajani je rekao da ne smiju dopustiti da se u Venezueli, u kojoj žive mnogi Talijani, ponovi diktatura poput one u Trstu. Na kraju Tajani je poručio: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

 

Nije trebalo dugo da počnu stizati reakcije. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je da je odavanje počasti i sjećanja na žrtve civilizacijski čin koji bi trebao biti vezan uz ideju pomirbe i suživota.

– Nažalost, ovo što se dogodilo jučer je upravo suprotan primjer gdje se, uz izražavanje takvog sjećanja i sućuti na žrtve zapravo javio jedan revizionizam kakav je apsolutno neprihvatljiv, posebno kada dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja Europski parlament, jednu od institucija Europske unije, koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikad ne pojavi rat i strahote koje su se dogodile u 2. svjetskom ratu. Držimo potpuno neprimjerenim da takve izjave dolaze od bilo koga, a posebno od predsjednika Europskog parlamenta, komentirala je ministrica, dodavši da je sada na EP da se očituje o postupku svog prvog čovjeka.

– Ništa me više ne može iznenaditi!, izjavila je novinarima Dubravka Šuica. Tajanijeva izjava je, kaže, za svaku osudu.

– Ja razumijem da narod želi komemorirati svoje žrtve i to su učinili, ali da se u današnje vrijeme poziva na ‘talijansku Istru i Dalmaciju’, smatram to reliktom jednog drugog vremena i osuđujem u svakom pogledu. Također shvaćam da su izbori i da je u kontekstu izborne kampanje, s obzirom na to da Forza Italia gubi glasove od Lege, on pokušava na taj način dobiti glasove, kazala je Šuica, dodavši kako je ipak nedopustivo da takve izjave šalje sa službenog profila Europskkog parlamenta na Twitteru.

– Narod Dalmacije, Istre, pa i Pelješca dobro se sjećaju talijanskog terora, poručila je, dodavši kako se sutra sastaje hrvatska delegacija u Strasbourgu pa će se dogovoriti kako reagirati.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić poručio je da je ta izjava sramotna te da Tajani više nema njegovo povjerenje.

-Takva iredentistička retorika predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija otvoren je napad na Osimski sporazum, Završni akt iz Helsinkija i sramota za EP, poručio je Tonino Picula.

 

HRsvijet.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)