Većina je bila za povratak HDZ-a 1990. u HNS – ja sam bila protiv!

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

 

Čim se HDZ 1990 vratio pod okrilje Hrvatskog narodnog sabora, bošnjački mediji su dali prostora Dijani Zelenika, kandidatkinji ove stranke za Predsjedništvo BiH na prošlim izborima u BiH, koja se protivi odluci vlastite stranke a sebe vidi kao lidera koji bi, kako kaže, relaksirao odnose u BiH, ali i odnose između Bošnjaka i Hrvata.

 

-Ja sam još ‘Devedesetka’. Nisam bila na HNS-u zbog viroze. Nije to alibi. Da sam bila vjerovatno bi napravila nešto slično što sam uradila prije 2 godine kada sam održala govor sa konkretnim pitanjima, to se odnosilo na granice trećeg entiteta, na reviziju tužbe protiv Srbije gdje je rečeno da je hrvatski narod protiv, ja nisam protiv toga. Dan-danas nisam dobila odgovore na takve stvari – istakla je Zelenika gostujući u emisiji Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u.

Za postupak Ilije Cvitanovića i povratak HDZ-a 1990 u sastav HNS-a, ipak, kaže da je sukladan odlukama stranačkih tijela, bez obzira što je ona osobno bila protiv.

-Postupio je prema odlukama stranačkih tijela. Na sjednici u Tomislavgradu većina je podržala taj budući sporazum s HDZ-om. Ja sam bila protiv toga. Mi kao narodna stranka brinemo o ravnopravnosti hrvatskog naroda, ali s obzirom na konstitutivnost naroda, jasno je da brinemo i o ostalima. Vidjet ću kakav će rasplet situacije biti – kazala je Zelenika, podsjetivši da je spomenuti potez identičan potezu Bože Ljubića iz 2010.

Kritična je prema HDZ-u BiH.

– Prazna su obećanja HDZ BiH. Sad je to izborni zakon itd. Mi smo cijelo vrijeme aludirali na ono što je rak rana ovog društva, to je kriminal, korupcija i nepotizam. Oni se ne mogu gumicom izbrisati. Vrijeme će pokazati kakav će taj sporazum biti. Ti veliki zaštitici nacionalnih interesa žele prikazati svakoga ko drugačije misli da je on antihrvatski element, da je bošnjački kandidat. 92′ kada je trebalo biti u svoj narod, na prvoj crti sam bila ja – rekla je Zelenika.

Odgovarajući na pitanje gdje je Dragan Čović bio 92′, kazala je da je tada “izgubio podršku i u svojoj Rami”.

-Čović je 92′ bio na obalama i u metropolama. Izgubio je podršku i u svojoj Rami. Službeni Zagreb je odigrao negativno prema svima koji se ne zovu Dragan Čović. Ukoliko ne glasate za Čovića, onda će vam bošnjaci nametnuti Komšića. Iznenadilo me da sam imala veliki broj dopisa hrvatskih medija. Porazno mi je da se slavi zločinac nad hrvatskim narodima. A istovremeno, oni koji su branili svoje, oni nisu dostojni da im se pomogne. To je apsurd i ja sam to morala komentarisati – istaknula je.

Sebe vidi kao lidera a za radikalitziranje stanja u BiH odgovornim drži Dragana Čovića.

-Neću doustati od toga da se borim za istinu. Ja sam pokazala da sam lider. Smatram da predsjednik stranke treba biti lider i taj koji će povući najviše. Ja sam prihvatila kandidaturu, a do tada je prijavljen bio samo Komšić. Čović je rekao da ako se kandidira Komšić, on se neće kandidirati. Da smo ostali samo Komšić i ja, ne bi bilo radikaliziranja – rekla je Zelenika.

Uvjerena je da bi njezin izbor relaksirao odnose u BiH, ali i odnose između Bošnjaka i Hrvata.

-Moj izbor bi relaksirao odnose u BiH i relaksirao odnose između Bošnjaka i Hrvata. Najmalobrojniji smo narod, nametnute su nam neke stvari, i on s tim može i uvijek će mlatiti. Izbor je radikalizirao i jedne i druge. Da sam ja bila tu, ta relacija bi bila mnogo lakša. Dizati nacionalne tenzije nije dobro – poručila je Zelenika.

Za sebe kaže da zastupa znanje i struku.

– Ja zastupam znanje i struku u životu. Ne možemo birati ambasadore po rodbinskim vezama i da ih sazovemo samo kada nam trebaju glasovi iz dijaspore. Treba ih sazvati i pitati šta ste vi gospodo za BiH uradili, koliko ste poslova sklopili i koje investicije donijeli? Kompetentni ljudi na kompetentnim mjestima su bit svega. 90% političara nema srce – zaključila je Zelenika.

 

M.J.HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)